понедељак, 13 јул 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

И У ГРОЦКОЈ!Штрајк у катастру, РГЗ: Не дозвољавају грађанима да уђу

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 
Синдикати Републичког геодетског завода (РГЗ) саопштили су да су од данас поново ступили у штрајк у свим организационим јединицама у Србији.
 
Како је саопштено, на састанку Штрајкачког одбора у уторак, 26. фебруара, констатовано је да РГЗ и Влада Србије нису испунили обавезе које су предвиђене Споразумом којим је окончан претходни штрајк.
"Смањење примања једном броју запослених у јануарској плати као и неиспуњавање обавезе покретања надзора над радом руководства РГЗ од стране Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, представља директно кршење Споразума. Поред тога није формиран Одбор за праћење примене и спровођења Споразума што је довело до погрешних тумачења и умањења примања запослених", наводи се у саопштењу.
 
Стога, додаје се, синдикати од руководства РГЗ и представника Владе Србије захтевају да се свим запосленима обрачунају и исплате примања по постигнутом Споразуму са Владом од 21. јануара.
 
Синдикати захтевају и да се пониште одлуке о преносу овлашћења на ниже руководиоце, "која су довела до погрешног тумачења одредби Споразума и умањења примања".
 
"Синдикати захтевају хитно покретање надзора над радом руководства РГЗ, утврђивање конкретне одговорности због непоштовања потписаних Споразума и смену или оставке одговорних лица", пише у саопштењу.
 
Од Руководства РГЗ се захтева и јавно објављивање информације о статусу и позицији ГЕОСРБИЈА у оквиру РГЗ-а, броју ангажованих лица и њиховој кадровској структури.
 
Представници штрајкача рекли су за Н1 да су руководиоци Служби за катастар непокретности и Одељења водова обавештени од надређених да су, уколико не могу да организују нормалан процес рада, дужни да доставе списак Сектору за стратешки развој о лицима ангажованим на уговор о привременим и повременим пословима и на одређено време, како би им био раскинут радни однос јер у време штрајка нису у могућности да обављају послове због којих су ангажовани.
 
Подсетимо, претходни штрајк је започет 6. децембара 2018. године, а окончан 21. јануара када је са Министарством за рад договорено да се у наредних годину дана исплате укинути додаци и примања по основу посебних звања катастарских службеника због чега су плате у 2018. години смањене 35 одсто.
 
РГЗ: Не дозвољавају грађанима да уђу
 
Републички геодетски завод је саопштио да су, без икаквог разлога, "политички инструисани синдикати позвали запослене да уђу у штрајк на законом непрописан начин, иако су Влада Србије и руководрство РГЗ испунили све захтеве дефинисане Споразумом о прекиду штрајка од 21. јануара 2019".
 
"У службама катастра у Београду дошло је до инцидената. Грађанима се не дозвољава да уђу у службе катастра и остваре своја законом загарантована права. Телефони Инфо Центра РГЗ су усијани од позива грађана који не знају на који начин да остваре своја законом загарантована права. Под притиском су и запослени који желе да раде, али их у томе спречавају штрајкачи", наводи се у саопштењу.
 
Додаје се да "менаџмент РГЗ предузима све законом прописане мере како би организовао рад у службама катастра и омогућио грађанима да остваре своја права".
 
РГЗ је позвао све државне органе, да из своје надлежности, "предузму све мере како се протести са улица не би пренели у институције и како би се спречило насиље над грађанима којима су ускраћена законска права на упис власништва у катастар, али и насиље над запосленима РГЗ-а који желе да раде".
 
"Штрајк у РГЗ је покренут са политичким циљевима, а не као резултат бриге за социјално благостање запослених. Наводни разлози су незадовољство обрачуном плата, иако у Одељене финансија РГЗ није стигла ниједна писана примедба запослених на обрачун плата. Државни службеници катастра су изманипулисани и злоупотребљени", закључује се у саопштењу Републичког геодетског завода.
 52974047 308896086650142 3526872318494113792 n
Према информацијама Жиг Инфа, од јутрос штрајкује и филијала катастра у Гроцкој. На телефон катастра у Гроцкој се нико не јавља, али наши читаоци јављају да је од јутрос ова филијала у штрајку. Наш новинар Зоран Лалић је на лицу места и потврђује информацију о штрајку катастра у Гроцкој.
 

Најчитаније