среда, 05 август 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Фамилија бившег председника Гроцке добила своју улицу - Браће Симоновић: ВИДЕО

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

После шест година борбе, бивши председник општине Гроцка Драгољуб Симоновић, остварио је свој сан - део улице у којем живе чланови његове фамилије носиће име "Браће Симоновић". Такав предлог Скупштина града Београда усвојила је у децембру прошле године, на основу чега је део Касаповачке улице у Врчину преименован.

 

Београдско насеље Врчин добило је неколико нових улица. У овој, дугој око 600 метара у којој са фамилијом живи бивши председник општине Гроцка Драгољуб Симоновић, уместо табле Касаповачка ускоро ће стајати - Браће Симоновић.

"Не чини ми се никако добро, ако је то само због бившег председника општине, зна се како улице добијају називе"...
" Живим овде, али нисам чула"...
"Ми овде у Врчину по улицама се нико не зна, него по фамилијама"...
"Па једино су они тамо у крају браћа Симонови, па у реду је"...

То кажу мештани.

Идеја да сокак добије назив по покојној браћи Симоновић постоји још од 1996. години. Међутим, тадашња власта није прихватила тај предлог. У међувремну један од чланова фамилије постао је председник општине.

Драгољуб Симоновић још 2013. покушао је да промени назив улице, али му то тада није успело. Министарство управе и локалне самоуправе одбило је такав предлог. Упркос томе, Симоновић није одустао од тога да улица у којој седам кућа припада његовој фамилији добија назив браћа Симоновић.

Ново име улица је добила десет дана након што је новинару портала Жиг инфо Милану Јовановићу спаљена кућа, за шта је као налогодавац оптужен управо Драгољуб Симоновић.

Одлуку о мењају имена донела је Скупштина града Београда. У образложењу објављеном у Службеном гласнику наводи се да су Симоновићи то заслужили због тога што су покојна браћа Симоновић изградили улицу уз железничку пругу пре 30 година, тачније у сокаку где само чланови фамилије и живе.

"Браћа Симоновић су асфалтирали пут сами себи и сада су они заслужни због тога што су сами себи нешто урадили и то је одлука комисије која стоји. По њиховој одлуци, онда преко 90 посто улица на читавој територији градске општине Гроцка треба да промени назив. Ја познајем доста људи, фамилија који су урадили много више, онда би они требало да добију тргове", казао је новинар портала Жиг инфо Жељко Маторчевић.

"Све радове које је извео, бар је скратио, сузио пут за пола метра, не можемо да се мимоиђемо, тако да је много лепо урадио свака му част", казао је један мештанин.

 

Новинар портала Жиг инфо Жељко Маторчевић наводи да је недопустиво што је фамилија Симоновић добила улицу. Каже да то нису ни по чему заслужили и подсећа да је у својим текстовима, више пута указивао на малверзације којима се Драгољуб Симоновић бавио док је био председник општине. Упкос томе, како каже, Српска напредна странка му је остварила сан.

"И даље је овде у Гроцкој и испада да оно што Симоновић сада говори, а то је да иза њега стоји Александар Вучић, односно да га цео врх странке подржава, да је ово само представа за јавност о некој његовој смени, испада да је то тачно. Ово је доказ да сви који седе у тим Скупштинама, односно у комисијама, да они уопште и не читају оно што је њима достављено на столу, него да они иду по аутоматизму и само печатирају и ставе потпис", каже Маторчевић.

Према правилнику Комисије за промену назива улица и тргова Београда, мора да прође најмање три године од смрти да би име личности могло да буде предложено за име улице. Пракса давања улица по именима живих људи престала је 5. маја 1980. смрћу Јосипа Броза Тита.

 Јелена Мирковић     Н1

Најчитаније