четвртак, 25 фебруар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Коалиција за децентрализацију: Брутални напад на активисту против сече дрвећа у Алексинцу

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Национална коалиција за децентрализацију саопштила је да се десио још један бруталан и насилан напад на грађанског активисту истичући да се овог пута то догодило у Алексинцу где је уништен аутомобил Душану Остојићу.

 

Како се наводи у саоштењу, Душан је претходних недеља предводио грађанску акцију против сече дрвећа у главној улици у Алексинцу. Пажња активистичке заједнице на ову причу отворила је и друга питања и озбиљне сумње у вези са потрошњом буџета и конкурсом којим се овај посао у Алексинцу тренутно спроводи.

„Ово је последњи у низу напада на активисте у Србији који су се нарочито интензивирали у последњих 18 месеци. Истраге у случајевима напада на активисте иду необично споро или су потпуно блокиране, а недостатак медијских извештаја о овим нападима у медијима блиским властима (који чине већи део медијске сцене) додатно забрињава. Нереаговање и спорост институција претварају ове индивидуалне случајеве у систем структуралног насиља у којем држава својим нечињењем штити починиоце ових кривичних дела и подстиче даље насиље у друштву“, додаје се у саопштењу.

Они су позвали олицију и тужилаштво да у најкраћем могућем року идентификују починиоце овог напада и да их приведу правди, као и да отворе истрагу о могућој политичкој позадини овог дела.

У саопштебњу су подсетили да је 5. априла и даље неидентификована особа напала новинара Н1 Милана Стојановића који је, између осталог, у то време извештавао и о сечи дрвећа и грађанској акцији у Алексинцу.

Како се наводи, о овом инциденту НКД је обавестио и Европску комисију која је у јучерашњем извештају о напретку Србије у евроинтеграцијама била критична према властима због јавних напада на цивилно друштво и независне медије.

НКД ће, такође, о овом нападу известити и све релевантне међународне институције које се баве људским правима, као и донаторску заједницу која финансијски подржава развој система правосуђа и система безбедности у Србији, истиче се у саопштењу.

Данас Онлине

Промо

Bg

Најчитаније