четвртак, 25 фебруар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Запослене мајке под 18 одсто већим стресом од других људи

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Флексибилно радно време, могућност избора смена и броја радних сати само су неке од могућности које би запосленим мајкама олакшале усклађивање родитељства и пословних обавеза, закључак је трибине „Уз подршку, маме могу све!ˮ коју је организовао шведски Трансцом у сарадњи са Центром за маме.

 

Виолетта Петровић-Пилиповић, представница Трансцом-а и једна од говорница, истакла је да је трибина организована са циљем да укаже на значај подршке мајкама у првим годинама родитељства и на могућности које послодавци могу да дају запосленим мајкама.

„Иако постоје прилике кад послодавци, из одређених разлога, не могу да пруже могућности избора радног времена, постоје ситуације у којима је то могуће и то би послодавци требало да препознају. Мајкама често одговара да раде пола радног времена или само пре подневне смене, а да после тога изведу дете из вртића, да са њим ручају, иду у шетњу и играју се. Свакако, важно је пружити им прилику да одаберу ону опцију која ће позитивно утицати и на њихов приватни живот и на посао који обављајуˮ, објашњава Петровић-Пилиповић.

Да могућност избора радног времена позитивно утиче на запослене мајке сведоче и резултати америчког стручног часописа „Социологијаˮ. Према анализама њихових научника, са смањењем броја радних сати стрес код жена са децом опада и до 37 одсто.

„Истраживање Универзитета у Манчестеру показало је да су запослене мајке под 18 одсто већим стресом од других људи. У случају да имају двоје деце тај проценат иде до 40, а код самохраних мајки још више. По повратку на посао после порођаја жене се углавном срећу са истом ситуацијом, а то је да њихову амбицију да буду успешне на послу прати и константно размишљање да ли неко брине о њиховој деци док су оне на радном месту. Самим тим оне постају вишеструко оптерећене. Због тога је запосленим мајкама важно показати да имају могућности избора. Трибина „Уз подршку, маме могу све!ˮ значајна је, не само што је указала запосленим мамама да различите опције постоје, већ и зато што смо имале прилику да разменимо искуства, покажемо једна другој да се суочавамо са сличним стварима и да схватимо да у томе нисмо самеˮ, истакла је Јована Ружичић, оснивач и директор Центра за маме.

Као примере добрих пракси за усклађивање родитељства и посла, говорнице су навеле државе Европске уније у којима су радно-породични ангажмани и „животни балансˮ међу приоритетима у јавним политикама.

„Сигурно је да не постоји идеално окружење у ком запослене мајке добијају све, али уколико смо имали добро искуство са подстицајима за њих у Шведској и Естонији, то нам је само разлог више да га применимо и у Србији. Својим примером желимо да покажемо да послодавац може да подржи запослене мајке, да им омогући да проведу квалитетно време са децом и породицом, а да то притом не утиче на њихова примањаˮ, закључила је Виолетта Петровић-Пилиповић.

Данас Онлине

Промо

Bg

Најчитаније