уторак, 26 јануар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Штрајк поштанских радника у више градова Србије због ниских зарада

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Радници Поште Србије у Београду, Зрењанину, Кикинди и Лазаревцу ступили су 3. децембра у штрајк, каже за Радио Слободна Европа председник Самосталног синдиката поштанских радника Зоран Павловић.

 

„Након одржаног протеста поштанских радника испред Главног поштанског центра Београд јуче (2. децембра) запослени су самоиницијативно обуставили рад у Главном поштанском центру Београд. Јутрос се то проширило и широм Београда, значи стали су шалтери, стали су поштари, и поред Београда, према мојим информацијама, стали су Зрењанин и Кикинда, Лазаревац”, наводи Павловић.

Он додаје да штрајк нису организовали синдикати, већ сами запослени због, како наводи, „бедних и ниских зарада које се крећу негде у распону од 32-39 хиљада динара (од 271-330 евра) у зависности од радног стажа”.

Запослени у пошти су и у марту 2019. организовали штрајк у Главном поштанском центру Београд и у пошти Зрењанин. Штрајк је тада, према писању медија, обустављен након што је поштанским радницима, у разговору њихових представника с министром и потпредседником Владе Небојшом Стефановићем, обећано испуњење две трећине захтева.

Павловић каже да је тада обећана линеарна исплата зараде из добити и социјална помоћ појединим запосленима, што је и реализовано.

„Неке кључне ствари као што је увећавање масе зараде што је требало да се деси у новембру није у потпуности испуњено. То (обећано) повећање од 10% практично увећава ту најчешћу зараду радничку за једно 4.000 динара и запослени са тиме нису задовољни“, додаје Павловић.

Тим радника који је у марту преговарао са представницима Владе је, према речима Павловића, добио позив за преговоре у Влади Србије сутра, 4. децембра.

Слободна европа.орг

Промо

Bg

Најчитаније