понедељак, 18 јануар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Славко Ћурувија фондација: Ограничавање информисања

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Славко Ћурувија фондација упутила је данас захтев да Влада Србије омогући благовремено информисање свих грађана у локалним срединама у Србији о питањима везаним за ситуацију са пандемијом новог коронавируса, као и о мерама које локалне самоуправе предузимају у заштити становништва.

 

Својим закључцима Влада не би смела ни да ограничава новинарска истраживања, као ни друштвени дијалог о пандемији, њеним последицама и ставовима о управљању тренутном кризом, наведено је у саопштењу Фондације.

Закључак Владе Србије којим се као једини извор информација о пандемији одређује Кризни штаб, практично укида медијско извештавање, а медијима додељује улогу разгласа искључиво оних информација и ставова које Влада сама жели да пружи грађанима.

Доследна примена Закључка онемогућава новинаре да проверавају истинитост и релевантност информација које саопштава Кризни штаб , наглашава Фондација, оцењујући да истовремено Влада својом одлуком „суспендује Устав Србије и међународне конвенције које су гаранти људских права, па и права на слободу информисања“. Сматрамо да су Закључком Владе посебно угрожени грађани у 174 општина и градова у Србији, чији су новинари и до сада имали проблема у долажењу до информација о стању и мерама борбе против пандемије у локалним срединама, истиче Фондација.

У саопштењу је указано и да „централизовањем информисања у свим локалним заједницама Влада додатно угрожава не само благовремено и тачно информисање о локално значајним проблемима већ потенцијално додатно оптерећује Кризни штаб, који, поред основног посла спровођења мера против пандемије, практично читав рад треба да усмери на одговарање на питања више стотина медија из читаве Србије“. Фондација подсећа Владу да је „управо недостатак правовремених и проверених информација најплодније тло за бујање лажних вести и дезинформација“. „Влада не би смела да заборави ни да су у демократском друштву и она сама и Кризни штаб предмет контроле јавности.

У супротном, постављамо питање каква би данас била ситуација са пандемијом да су званични ставови били извор информација у време када је ковид 19 био ‘најсмешнији вирус на свету’ и када је грађанима саветовано да иду ‘у шопинг у Милано'“, констатује Славко Ћиурувија фондација у саопштењу.

 Фонет/ДанасФонет/Данас

Промо

Bg

Најчитаније