понедељак, 25 јануар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

СРЕЋАН ПРАЗНИК БЛАГОВЕСТИ

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Поуке Светог владике Николаја Велимировића: „Призовимо је и потражимо њен благослов. Коме Она милостиво подари свој благослов, ако је грешан, оправдаће се; ако је немоћан, оснажниће се; ако је губав, очистиће се; ако је пао, устаће; ако је жалостан, обрадоваће се. Благо свакоме ко прими благослов од Свете Богомајке.

 А свак ће примити ко Њу чувствује и прославља. По девојачкој и материнској милости својој, Она ће спасти све оне који њој молитвено и сузно вапију: Пресвјатаја Богородице, спаси нас!“ Српска православна црква и њени верници сваког 25. марта по јулијанском календару, односно 7. априла по грегоријанском календару, прослављају један од Богородичиних празника – Благовести (грч: Ευαγγελισμός της Θεοτόκου). Празник Благовести посвећен је сећању на догађај који је уследио шест месеци након што је првосвештеник Захарије примио вест од Архангела Гаврила да ће, иако у годинама, његова жена Јелисавета зачети и родити сина потоњег Светог Јована, који ће бити Претеча Господњи. Архангел Гаврило други пут је дошао да пренесе благу вест Пресветој Богородици да ће зачети од Духа Светога и да ће родити Сина Божијег. Месију, Исуса Христа (Помазаника) и Спаситеља света и човека.

92134129 1612541195544702 1788767532761481216 n

О овом догађају писао је Апостол Лука у јеванђељу (Лк. 1, 36 – 38): „У шести месец посла Бог анђела Гаврила у град галилејски, по имену Назарет, к девици испрошеној за човека из дома Давидова, Јосифа по имену. Девици беше име Марија. Анђео уђе к њој, и рече јој: Здраво, милости пуна! Господ је с тобом, благословена си ти међу женама! Збуњена због те речи, питаше се Марија шта може да значи тај поздрав. Анђео јој рече: Не бој се, Марија! Јер си нашла милост пред Богом. И ево затруднећеш и родићеш сина, и наденућеш му име Исус. Он ће бити велики и назваће се Син Највишега, и даће му Господ, Бог, престо Давида, оца његова. Он ће у дому Јаковљеву вечито краљевати, и краљевство његово неће краја имати. Рече Марија анђелу: Како ће то бити када је не знам за мужа? Анђео јој одговори: Дух Свети доћи ће на те, и сила Највишега осениће те. Зато и свето дете које ће се од тебе родити назваће се син Божији.

Ето и Јелисавета, рођака твоја, заче сина у старости својој, и ово је шести месец њој, коју зову нероткињом. Јер код Бога није ништа немогуће. Рече Марија: Ја сам слушкиња Господња, нека ми буде по речи твојој! – и анђео отиде од ње.“ Зато су Благовести празник почетка спасења људи и обнављања твари, а постоје подаци о прослављању овог празника од IV века. Распрострањено је веровање да на овај дан ни птице не свијају гнезда, а да је добро и умити се на неком потоку или реци. Такође, ово је дан када нероткиње одлазе у манастире и цркве посвећене Благовестима да се моле пред иконом Богомајке.

 91999883 341279746828529 500995054471479296 n

Тропарь Благовещения, глас 4: Днесь спасения нашего главизна, и еже от века таинства явление: Сын Божий Сын Девы бывает, и Гавриил благодать благовествует, темже и мы с ним Богородице возопиим: Радуйся, Благодатная, Господь с Тобою. (Тропар, глас 4: Данас је почетак нашег спасења и објава вечне Тајне: Син Божији постаје Син Дјеве, а Гаврило јавља радосну благодатну вест. Због тога, заједно с њим, кличимо Богородици: Радуј се, Благодатна, Господ је Тобом!) Кондак Благовещения, глас 8: Взбранной Воеводе победительная, яко избавльшеся от злых, благодарственная восписуем Ти, раби Твои, Богородице, но, яко имущая державу непобедимую, от всяких нас бед свободи, да зовем Ти: радуйся, Невесто Неневестная. (Кондак, глас 8: Теби, Војвоткињи, поборнику нашем, ми слуге твоје, Богородице, узносимо победничке песме и захвалност за избављење од зала. А ти, пошто имаш непобедиву моћ ослободи нас од свих опасности, да ти кличемо: Расуј се, невесто неудата!)

Снежана Недић

Промо

Bg

Најчитаније