недеља, 24 јануар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Србија у осмој недељи епидемије, полицијски час и овог викенда, од понедељка ублажавање мера

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Од 54.887 тестираних од почетка епидемије у Србији присуство коронавируса потврђено је код 7.483 особе. До сада је преминуло 144 људи, а излечене 1.094 особе. Тренутно је хоспитализовано 3.164 пацијената, док се на респираторима налази 95 пацијената. Овог викенда забрана кретања важиће до понедељка у пет часова, након чега ће поједине мере бити ублажене.

 

Према последњем извештају од јуче у 15 часова у последњих 24 сата пет особа је преминуло, а зараза је потврђена код још 207 људи.

У 31 установи социјалне заштите вирус је потрврђен код 534 корисника и 131 запосленог. Излечене су 44 особе које се налазе у овим установама.

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон рекао је да је Влада донела одлуку према којој ће од понедељка бити дозвољено отварање пијаца у затвореном, фризерских салона, фитнес центара и теретана.

Сви они, како је додао, треба да обављају своју делатност поштујући све мере заштите.

Старији од 65 година којима је забрањено кретање у недељу ће моћи да излађу у периоду од 18 часова до један сат ујутру на пола сата, док би од понедељка то време требало да се продужи на сат времена.

Од понедељка се, према речим Кона, очекује и почетак међуградског саобраћаја, а иако струка никада не би предложила, мораће се десити и отварање вртића због родитеља који немају где да оставе своју децу.

Како је додао, вртићи неће бити сасвим отворени, него само за те случајеве.

Иако ће мере уверене због спречавања ширења новог коронавируса постепено бити ублажаване, директор Клинике за инфективне и тропске болести у Београду, имунолог Горан Стевановић истиче да коронавирус неће у мају или јуну нестати, тако да грађани морају да наставе да поштују прописане мере.

„Ризик ће се повећавати с поновном циркулацијом становника, а нарочит ризик су велика кретања између контнената и држава, а те мере у вези с тим, по мом мишљењу, треба последње релаксирати, јер ово није епидемија која ће само стати и да можемо да је заборавимо“ рекао је Стевановић за РТС.

Упркос тренутној епидемији коронавируса, имунолог и члан Кризног штаба Срђа Јанковић јуче је рекао да је препорука да се поштује редован календар вакцинације. Редовну имунизацију деце, како каже, родитељи треба да договоре са педијатром према условима у конкретном дому здравља како би дете било заштићено од било каквог ризика од заражавања новим пандемијским вирусом.

Влада Србије јуче је усвојила ребаланс буџета за 2020, као и Уредбу која детаљније објашњава и уређује исплату 100 евра свим пунолетним грађанима.

Министар финансија Синиша Мали објаснио је да ће пензионерима и грађанима који примају социјалну помоћ овај износ бити уплаћен до 15. маја, док би остали за исплату морали да се пријаве или преко портала Управе за трезор или преко кол центра.

 Инсајдер

Промо

Bg

Најчитаније