уторак, 26 јануар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Удружења: Висок број убијених жена у породичном насиљу

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Организација ФемПлатз, Женски истраживачки центар за едукацију и комуникацију и Кућа родних знања и политика упозориле су, поводом 18. маја Дана сећања на жене жртве насиља, на константно висок број убијених жена у породичном и интимном партнерском контексту у Србији.

 

У 2019. години убијено је 28 жена, а од почетка ове године 10 жена, од тога је само у протеклих недељу дана убијено пет жена, наводи се у заједничком саопштењу.

Крајем прошле године представљени су резултати интердисциплинарног истраживања фемицида у Србији, а резултати показују да извршењу убиства најчешће претходи насиље у породици или партнерском односу, које раније није препознато као ризично.

Као мотиви се појављују љубомора, престанак емотивне везе или напуштање брачне заједнице од убијене, потреба за новцем и користољубље, указује се у саопштењу.

Велики број убистава жена није спречен због изостанка благовремене и ефикасне реакције институција система, од неблаговременог реаговања на пријаве насиља, преко минимизовања опасности и несагледавања околности које угрожавају безбедност жртве, закључује се у саопштењу.

ФоНет/Данас

Промо

Bg

Најчитаније