недеља, 07 јун 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Центар за маме: Током ванредног стања без посла остало 4,1 одсто мама

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Током ванредног стања без посла је остало 4,1 одсто мама, свака пета запослена мама је радила са радног места, док су остале или радиле од куће или нису радиле уопште, показали су резултати истраживања "Мајчинство у доба короне" које је спровео Центар за маме, саопштено је.

 

У анонимној интернет анкети учествовало је 1.909 мама из целе Србије, у периоду од 28. априла до 8. маја ове године.

У анкети је учествовало 81,7 одсто запослених и 18,3 одсто незапослених мама.

С обзиром да је већина запослених мама радила од куће, то је значајно утицало на њихову продуктивност - више од пола испитаница изјавило је да је рад од куће негативно утицао на њихову продуктивност, а фактори који су на њих имали највише утицаја су брига око деце (49,4 одсто), остале породичне обавезе (25,8 одсто), али и стрес и анксиозност у вези са ситуацијом у којој су се налазиле (7,6 одсто), саошпштио је Центар за маме.

Више од 60 одсто мама које раде, сматра да током трајања ванредног стања нису успеле да усагласе пословне обавезе са породичним и да им је балансирање теже него иначе.

Директорка организације Центар за маме Јована Ружичић рекла је како јој се чини да је ова ситуација више него икад показала колико се од жена у Србији очекује да буду супер-жене, са кецељом око струка, варјачом у једној руци, компјутером у другој, које на једно уво слушају послодавца, а на друго мужа и децу.

"Све то је утицало на повећање стреса код жена због немогућности да се испуне сва очекивања породице, али и околине", истакла је Ружичић.

Истраживање је показало да је школа дефинитивно посао за маме – од оних које живе у партнерској заједници преко 80 одсто мама је више или искључиво учествовало у онлајн школовању деце.

Анкета је показала да су маме које самостално обављају родитељску дужност у незахвалној позицији са и без ванредног стања.

Чак 63,4 одсто самохраних мама, показала је анкета, није имало нимало времена за себе у току дана, док је 20,9 одсто морало у сваку набавку да поведе и дете, јер нису имале коме и где да га оставе.

Чак 62,5 одсто њих није имало никакву понуду за помоћ од пријатеља, а 52,1 одсто њих није имало кога да позове онда када им је била неопходна нека непланирана помоћ током периода када није био полицијски час, наводи се у истраживању.

ФоНет/Н1

Анкета

Да ли сте задовољни водоснабдевањем на територији градске општине Гроцка

Најчитаније