понедељак, 24 јануар 2022
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Kорона вирус ушао чак и у хладњачу: Заражено 23 радника у Умчарима

Оцена корисника:  5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Раднице су претежно жене, а највише заражених међу запосленима је са територије Смедерева и Пожаревца, нешто мање из Гроцке

 После текстилне индустрије "Кајзен" у Смедереву, корона вирус се појавио и међу запосленима у хладњачи "Лукафоод" у Умчарима, у Гроцкој. Засад је, како сазнајемо од надлежних у овој хладњачи, позитивно 23 радника, а чекају се резултати и за остале, тако да ће бити укупно око стотинак тестираних.

Раднице су претежно жене, а највише заражених међу запосленима је са територије Смедерева и Пожаревца, нешто мање из Гроцке.

Ова хладњача, која прерађује дубокозамрзнуто воће и извози га ван граница наше земље, врата је затворила 18. маја, истог тренутка чим се појавила прва радница и обавестила све на послу да је позитивна на ЦОВИД 19. Али, зараза није кренула из саме хладњаче, већ се претпоставља да се ова радница заразила од запослених у "Кајзену".

Највише заражених на Београдском сајму
Руководиоци хладњаче, осим што су престали са радом, одмах су и све остале запослене, самоиницијативно, послали на тестирање. Управник хладњаче Милан Етвеш за Телеграф.рс каже да је срећа у несрећи да нико нема тешку клиничку слику. Највећи број запослених којима је потврђена зараза налази се у привременој болници на Београдском сајму, док је јдан део у Земунској болници, а једна радница на Клиници за инфективне и тропксе болести Клиничког центра Србије.

- Тренутно их има 23 заражених. Чекају се резултати за још 35 до 40 тестова. Петоро заражених је у Земунској болници, једна жена је требало да буде примљена на Инфективну клинику и, колико зна, сви се осећају добро. Највећи број заражених је на Сајму, јер немају никакве симптоме. Они су тестирани, позитивни су, али немају температуру, немају отежано дисање, буквално немају никакве симптоме - каже Етвеш за наш портал.

 

Све је почело 18. маја када је једна радница рекла да је позитивна.

- У разговору са њом, установили смо да је имала конктакте са радницама из "Кајзена", текстилне индустрије у Смедереву. О чему се ради? Један део радника који долази код нас, долазе из тих села око Смедерева - Лугавчина, Сараоци, Мала Крсна, Осипаоница, а одатле долазе и радници у "Кајзен". Ту има доста родбинских, кумовских и пријатељских веза. Јуче сам прочитао у новинама да је градоначелница Смедерева рекла да је дошло до заразе на некој прослави у неком моравском селу, али није рекла у ком, и да је одатле почела проблематика - објашњава Етвеш.

Хладњача је одмах престала да ради, а руководиоци су о свему обавестили надлежне ковид амбуланте и епидемиологе.

 

- Нисмо хтели да ризикујемо. Позвали смо у Пожаревцу Ковид амбуланту, односно епидемиологе, и позвали смо Гроцку пошто нам половина радника долази из Гроцке, а друга половина из Смедерева и Пожаревца. Послали смо спискове радника, заказана су тестирања, тако да се данас тестира последња група. Биће тестирано око стотинак њих. Иначе, већина заражених, долази са територије Смедерева и Пожаревца. За умчарске раднике чекамо резултате, а до сад имамо међу њима 3 позитивна. Надамо се да ћемо до петка да добијемо резултате за све. Али, срећа је да нико нема тешку клиничку слику. У сталном смо контакту са радницима - рекао је Етвеш за Телеграф.рс.

Нико заражен, а радили за време ванредног стања
На питање да ли је прва радница била на послу пре него што је сазнала да је заражена, и постоји ли могућност да је она заразила друге запослене у хладњачи, каже да је то врло вероватно:

- После ње се појавила једна радница која је имала симптоме, имала је температуру 37,2, тако да постоји та могућност. Тако да, по мени, зараза није избила у хладњачи. Требало би, можда, проверити и направити слику колико је заражених у Сараоцима, у Лугавчини, колико по тим селима јер је по мени ту избила зараза.

 

Етвеш каже да је парадоксално то што се нико до сада није заразио, а они нису прекидали са радом ни у време ванредног стања.

- Мало је чудно све ово. Ми смо све време радили, и када је уведено ванредно стање 15. марта. Радници су користили маске, рукавице, капе, дезинфиковао се простор сваки дан, радне површине су се константно дезинфиковале, тих мера се ми, иначе, придражавамо, јер радимо са храном. Мањи је проблем био када је био полицијски час, жене су долазиле на посао и враћале се кући. Међутим, како је укинуто ванредно стање, и како је кренуло дружење... Ми смо и аутобус који превози само наше запослене, дезинфиковали, тако да се по укидању ванредног стања нису мешали са другима. Али, очигледно је да је та прослава и контакт са радницима из "Кајзена" одакле је пошла зараза, направила овај домино ефекат - закључује Етвеш.

Љ. Рачић     Телеграф

Saveti rs ubusen full

Bg

Подржи Жиг инфо

DUGME DONIRAJ baner

Најчитаније