недеља, 07 март 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Национални просветни савет одлучио: Поезија Десанке Максимовић остаје у школском програму у пуном обиму

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Поезија Десанке Максимовић остаје у пуном обиму у школском прогаму, као и до сада, одлучено је на ванредној седници Националног просветног савета Србије већином гласова чланова, јавља РТС.

 

“То значи да ће у програму четвртог разреда остати збирка ‘Тражим помиловање’, а у трећем избор из поезије”, рекао је за Радио Београд 2 председник Националног просветног савета професор Радивоје Стојковић.

Одлука је, како је додао, прослеђена Министарству просвете Србије.

Седница је одржана након реакције јавности на одлуку комисије Завода за унапређивање образовања и васпитања да збирка српске песникиње буде искључена из програма за четврти, а њен избор поезије из трећег разреда гимназије, уз образложење да се то дело Десанке Максимовић “не уклапа у оквир епохе.

Светлана Шеатовић, управница Задужбине “Десанка Максимовић” у ауторском тексту за РТС навела је раније је у питању прекрајање књижевне историје и несумњивих вредности српског књижевног канона, те да је “најблаже речено делатност која погађа у само срце нашег идентитета”.

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је јуче да одлука Завода за унапређивање образовања и васпитања није коначна и најавио је њено упућивање Националном просветном савету на даљу процену.

РТС/Инсајдер

Промо

Bg

Најчитаније