недеља, 24 јануар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Тужилаштво за Инсајдер: Одбачен део кривичне пријаве против Ђукановића и осталих због паљења бакљи

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Тужилаштво за организовани криминал одбацило је део кривичне пријаве против народног посланика Владимира Ђукановића и више непознатих особа због паљења бакљи на крововима стамбених зграда током ванредног стања. Одбачен је део пријаве који се односи на удруживање ради вршења кривичних дела док је део изазивање опште опасности и повреда равноправности, након консултација са Републичким јавним тужилаштвом, прослеђен Апелационим јавним тужилаштвима у Београду, Нишу, Новом Саду и Крагујеву, где су бакљаде, између осталог, и организоване.

 

Крајем априла, усред ванредног стања, као одговор на лупање у шерпе и звиждање незадовољних грађана потезима власти, пола сата касније прво у деловима Београда, а затим и по појединим градовима у Србији, организована је бакљада са кровова зграда и пуштана са разгласа музика уз скандирање "Ђиласе лопове". Иста сцена поновила се и наредних дана.

Првог дана на акцију је позвао, а касније како се могло видети на снимцима са друштвених мрежа, и учествовао посланик Српске напредне странке Владимир Ђукановић.

Средином маја грађански клуб Демократске странке је Тужилаштву за организовани криминал поднео кривичну пријаву против народног посланика Владимира Ђукановића и више непознатих особа и то због сумње да су починили кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела, изазивање опште опасности и повреда равноправности.

Тужилаштво за организовани криминал (ТОК) у одговору Инсајдеру наводи да је након разматрања садржине кривичне пријаве у конкретном случају одлучило да пријављено кривично дело удруживање ради вршења кривичних дела није кривично дело које се гони по службеној дужности.

Оваква одлука донета је јер је Кривичним закоником прописано да организована криминална група од три члана или више постоји одређено време и делује споразумно у циљу вршења једног или висе кривичних дела за која је прописана казна затвора од четири године или тежа казна, и то ради непосредног или посредног стицања финансијске или друге користи.

Кривичну пријаву у делу који се односи на кривична дела изазивање опште опасности и извршење кривичних дела повреда равноправности Тужилаштво за организовани криминал доставило је Републичком јавном тужилаштву како би, како додају, оно одредило једно или више тужилаштава која ће надлежна за даље поступање.

Републичко тужилаштво им је 2. јуна доставило одговор.

“Тужилаштво за организовани криминал је поступило по допису РЈТ и кривичну пријаву са прилозима доставило Апелационим јавним тужилаштвима у Београду, Нишу, Новом Саду и Крагујевцу ради одређивања тужилаштва са њиховог подручја који би поступили по наводима кривичне пријаве“, додаје ТОК у одговору Инсајдеру.

Поступак овим поводом води и Заштитник грађана Зоран Пашалић који је 30. априла 2020. ,како је рекао за Инсајдер, по сопственој иницијативи покренуо поступак контроле законитости и правилности рада Министарства унутрашњих послова (МУП).

Поступак контроле је у међувремену покренуо и према Комуналној милицији, а према последњим подацима, допунске одговоре МУП-а и даље чека.

За Специјал Малих великих прича „Вирус опасних подела” део станара из Земуна поделио је своја искуства о акцији бакљаде у њиховом крају као и шта су запослени у Комуналној полицији и полицији одговарали на њихове позиве у ноћи „бакљада”.

 

Инсајдер

Промо

Bg

Најчитаније