понедељак, 25 јануар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

“Данас сам морао да вратим моју ТЕК УСВОЈЕНУ ЋЕРКУ”: Бориславу и Биљани ОДУЗЕЛИ ДЕВОЈЧИЦУ због процедуралне грешке!

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

У Центру за социјални рад у Суботици кажу да не могу да коментаришу конкретан случај усвајања детета јер је у питању малолетно дете

 ЦЕНТАР за социјални раду у Суботици прекјуче је одузео дете Бориславу Савићу (48) и његовој супрузи Биљани (53) упркос томе што је овај пар средином маја добио решење о усвајању. Проблем је настао, према речима Савића због процедуралне грешке коју су направили радници центра и Покрајински секретаријат за социјалну политику.

- Наиме, у Закону о усвајању стоји да максимална старосна граница између усвојитеља и усвојеника, не сме да пређе 45 година. Супруга се у ту границу не уклапа, док су моје године у реду - казао је Савић.

Како он даље наводи из Центра за социјални рад како је довољно то што се он уклапа у старосну границу, те да не мора да иде на одобрење министра које се у тим случајевима даје.

- Тако да је девојчица у нашу кућу дошла у октобру на период прилагођавања. За тих шест месеци ми смо успели да оформимо породицу, није било лако, али смо успели. Коначно усвојење је реализовано 15. маја и ми смо постали законити родитељи девојчице - каже Борислав и објашњава шта се даље догодило.

Након тога, каже он, Министарство проверава предмет и тек након тога се уочавају те процедуралне грешке, те налажу да се предмет испита.

- Ми о томе не знамо ништа, да би нас прекјуче позвали из Центра и рекли да су добили налог да дођу по дете и да имају решење о томе, чудећи се како то нама није остављено. Данас смо цео дан преговарали и на крају попустили под притиском, јер нисмо желели да нам полиција отима дете - истиче Савић и додаје да њихова адвокат сматра да је то решење незаконито, јер се усвајање може поништити једино тужбом, а не решењем.

Борислав даље додаје да је још већи проблем то што они свој примерак решења нису добили.

- Ко води рачуна о интересу детета ако се оно после осам месеци одваја од нас и враћа у хранитељску породицу са реалном опасношћу да се нама не врати никада. Све због тога што неко није урадио посао како треба и затражио потпис министра када је требало - закључио је Савић, те поручио да се ово неће завршити овако.

РЕАГОВАЛА И ПРЕМИЈЕРКА

На објаву оца којем је одузето дете реаговала је и премијерка Србије Ана Брнабић. Она је испод твита у којем је Борислав објаснио ситуацију оставила кратак коментар те позвала Савића да јој остави контакт.

Поштовани, молим Вас, оставите ми Ваш контакт у ДМ да Вас позовем - написала је Брнабић.

 

У ЦЕНТРУ ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД БЕЗ КОМЕНТАРА

У Центру за социјални рад у Суботици кажу да не могу да коментаришу конкретан случај усвајања детета јер је у питању малолетно дете.

У Центру наводе и да не могу да дају изјаве о случају малолетног лица и јер тако морају да поступају по инструкцијама надлежног министарства када су у питању деца.

 Блиц/Новости

Промо

Bg

Најчитаније