недеља, 24 јануар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Додељене награде за истраживачко новинарство Дејан Анастасијевић

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Новинари БИРН-а Јелена Вељковић и Александар Ђорђевић, новинар НИН-а Вук Цвијић и новинар Н1 Адам Сантовац добитници су овогодишње Награде за истраживачко новинарство Дејан Анастасијевић које Независно удружење новинара додељује уз подршку Амбасаде САД.

 

Вељковић и Ђорђевић награђени су у категорији онлајн медији за серијал текстова „Отац министра полиције – повлашћени трговац оружјем” о корупцији у самом државном врху Србије.

Истраживање о фабрици оружја Крушик однело је и прву награду у категорији штампаних медија, а реч је о серијалу текстова Вука Цвијића „Афера Крушик” објављених у недељнику НИН.

У категорији електронских медија победник је био документарац Адама Сантовца у продукцији телевизије Н1 „Мега дипломац” о шеми махинација на Универзитету Мегатранд. У овој категорији у ужем избору био је и прилог Инсајдерове новинарке Мине Милановић „Фирме навијача – подизвођачи у пословима за државу“ о укључивању вођа навијача у „државне послове”.

Због професионалног и независног извештавања о важним локалним темама, како је речено на церемонији, портал Јужне вести добио је специјално признање Независног удружења новинара Србије. Осим Јужних вести, специјално признање је на манифестацији доделе престижних награда за истраживачко новинарство, добио и портал Машина који се бави правима радника.

Уз опаску да су слободни медији најбољи лек за здравље демократије у Србији, амбасадор Сједињених Америчких Држава Ентони Годфри рекао је да је ова држава забринута због лоших оцена које Фридом хаус, Репортери без граница и ОЕБС дају слободи медија у Србији.

Додао је да су "слободни медији најбољи лек за здравље демократске будућности Србије".

Амбасадор је рекао да решење проблема са којима се друштво суочава и у Србији и у САД - од коронавируса до изградње доброг правосуђа, зависи од медија који нису под контролом власти.

Председник НУНС-а, Жељко Бодрожић, истакао је да је конкуренција за овогодишње награде била јака и да је број добрих радова показатељ да је професионално новинарство "жилаво" и да сваке године стасавају нови новинари који се не савијају под притисцима и не плаше претњи.

Бодрожић је нагласио да је пандемија показала колико су сви медији под утицајем власти која је и ванредну ситуацију искористила да врши притисак на слободне новинаре.

"НУНС је тако, од марта до маја ове године, забележио 80 одсто више притисака него у истом периоду прошле године" рекао је Бодрожић.

НУНС-ова награда за изузетност у истраживачком новинарству се додељује сваке године поводом Светског дана слободе медија, 3. маја. Међутим, ове године због епидемије вируса ковид19, НУНС је одложио свечану доделу награда за 11. јун.

Ове године на конкурс је пристигло укупно 27 истраживачких медијских прилога који су објављени у 18 различитих медија у периоду од 5 марта 2019. до 20. марта 2020. године.

Престижна награда за истраживачко новинарство додељује се по 15. пут, али је од ове године награда понела име Дејана Анастасијевића, новинара који је преминуо прошле године.

Инсајдер

Промо

Bg

Најчитаније