недеља, 24 јануар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Премијер Црне Горе: Амфилохије позвао на литије упркос понуди Владе

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Председник црногорске владе Душко Марковић саопштио је да су он и председник Црне Горе Мило Ђукановић недавно понудили митрополиту црногорско-приморском Амфилохију обуставу примене спорног Закона о слободи вероисповести до изјашњења Уставног суда и Европског суда за људска права. Упркос томе, како је рекао Марковић, митрополит Амфилохије позвао на наставак литија, а СПЦ "наставила кршење закона у свакој прилици".

 

Марковић је истакао да је Влада Црне Горе била спремна да обустави имплементацију спорног Закона о слободи вероисповести све до тренутка док о његовој исправности одлуку не донесу Уставни суд Црне Горе и Европски суд за људска права у Стразбуру.

"Паралелно са тим, понудили смо и за следећу седмицу предложили наставак започетих преговора на експертском нивоу, за шта се Владин тим припремао током претходног периода", саопштио је Душко Марковић.

Каже да су ово чињенице које грађани Црне Горе и верници ових дана нису могли да чују од црквених великодостојника.

"Нажалост, са друге стране је као одговор уследио позив митрополита Амфилохија да се организују литије, што се тумачи као наставак неразумевања и конфронтација које у Влади не желимо јер представљају сметњу нашем грађанском складу и просперитету. Поред одбијања дијалога, Српска православна црква наставља са кршењем закона у свакој прилици, па и кад је у питању успостављена пракса нелегалне градње у оквиру црквених имања и изван њих", истиче Марковић.

Разговори Ђукановића и Амфилохија

Душко Марковић каже да се у више наврата одазивао позивима и састајао са митрополитом Амфилохијем поводом Закона о слободи вероисповести и других важних питања која су се наметала у односима између државе и православне цркве.

"Тако је било и пре неколико дана, кад смо се позиву митрополита Амфилохија са епископом Јоаникијем, одазвали ја и председник државе Мило Ђукановић, као највиши представници извршне власти у Црној Гори. Тај састанак био је потврда нашег поштовања према Митрополији и другим епархијама Српске православне цркве, али и потврда наше трајне опредељености да водимо дијалог и тражимо заједничка и најбоља решења", наводи Марковић.

Истиче да је разговор који су водили био садржајан, дуг, конструктиван и окончан јасним предлозима које су он и председник Ђукановић саопштили, а чији циљ је, како каже, излазак из тренутне ситуације која оптерећује укупни друштвени амбијент.

Душко Марковић је поручио и да је Црна Гора демократско друштво "европских и евроатлантских вредности" у којем су дозвољена јавна окупљања, ако не угрожавају права других.

Наглашава да ће Влада обезбедити њихово остваривање у складу са законом и актуелним правилима.

"Најављене литије морају бити организоване на начин који подразумева примену епидемиолошких мера и препорука, уз истовремено поштовање здравља и живота свих грађана, а све у духу једнаке примене закона, што је стандард који обавезује сваког појединца и сваки колективитет", наглашава Марковић.

Истиче да Митрополији и епархијама Српске православне цркве и даље остављају могућност да у оквиру дијалога и правног система Црне Горе заједнички пронађу решења у најбољем интересу православних верника.

"Наша намера је да оставимо амбијент и насљеђе које неће бити оптерећење генерацијама које долазе. Отворени смо за дијалог и тражење решења, али не за уцене и притиске. Док се до тога не дође, закони ће важити за све у Црној Гори, па и за Српску православну цркву и њене вернике", закључио је Душко Марковић.

Поново најављене литије

До овог обраћања Марковића дошло је након што је Епископски савет Српске православне цркве објавио синоћ званично да од 14. јуна ове године почињу поново са литијама и позвао вернике да не гласају за актуелну власт.

Литије које је организовала СПЦ одржавале су се од краја децембра када је усвојен Закона о слободи вероисповести којим власт за који у СПЦ тврде му је циљ да држава „отме светиње у њиховом власништву“.

Литије које су четвртком и недељом одржаване у скоро свим градовима Црне Горе окупљале су на десетине хиљада људи, а престале су због одлука Владе Црне Горе која је забранила јавна окупљања због ширења заразе коронавирусом.

Директор Управе полиције Црне Горе Веселин Вељовић изјавио је да полиција неће дозволити јавне скупове којима се крше мере донете ради сузбијања заразе.

У Црној Гори је допуштено да се највише 200 људи окупи на јавном месту - и напољу и унутра, укључујући и свадбе и сахране.

„Литијама које ће кренути у свим храмовима црногорских градова од Недеље свих светих, 14. јуна ове године, и то истим оним улицама на којима смо ових дана могли видети и друга масовна окупљања - протесте, државне прославе и обичне шетње грађана... Трудићемо се, као и до сада, да приликом организације литија поштујемо законске одредбе о јавним окупљањима”, саопштили су из Митрополије црногорско приморске.

Додају да су најновија збивања недвосмислено говоре да је Влада Црне Горе одустала од дијалога и преговора са МЦП.

„Прошло је месец дана откако чекамо одговор премијера Душка Марковића на митрополитов допис да се дијалог и преговори наставе одмах после објављеног ублажавања здравствених мера почетком маја ове године”, наводе из МЦП.

Закон о слободи вероисповести, који је црногорска скупштина усвојила у децембру прошле године довео је до затезања односа између Србије и Црне Горе и то због члана који предвиђа да све верске заједнице, међу којима је и Српска православна црква, морају доказати да су пре 1918. године биле власнице црквене имовине, иначе ће им она бити одузета.

Додатно, односи су затегнути и након привођења свештеника који су упркос забрани окупљања одржавали литије, али и након јучерашњег дана када су црногорске власти у Зогању код Улциња срушиле нелегално грађени објекат СПЦ од више стотина квадратних метара.

Инсајдер, Бета

 

Промо

Bg

Најчитаније