понедељак, 01 март 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

SafeJournalists: Српски новинар Микић претучен на дан избора

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Новинар Саша Микић претучен је након што је напустио локално бирачко место о чијем раду је желео да извештава у Кикинди, у Србији. Напала су га три неидентификована мушкарца која су га ударала по целом телу, углавном по лицу, остављајући му посекотине и модрице.

 

Око 16 часова, 21. јуна, Микић је дошао на локално бирачко место са циљем да извештава о процесу гласања у Кикинди.

Представио се и показао новинарску идентификацију тражећи изјаву од председника бирачког одбора на том бирачком месту. Након два телефонска позива која је обавио председник бирачког места, постало је јасно да неће бити изјаве. Док је Микић одлазио са биралишта, напала су га три мушкарца.

- Двојица мушкарца су ме држала, а трећи ме директно ударио у лице. Био сам обливен крвљу - рекао је Микић и додао да је неко позвао полицију која је дошла на лице места и узела изјаву од њега. Микић је позван у полицијску станицу да идентификује тројицу мушкараца - Не познајем ове људе . Никада ми се ништа овако није догодило. Дуго сам новинар и немам шта да кријем. Био сам на дужности, извештавао сам са избора, имао сам идентификацију и сва одобрења.

Независно удружење новинара Србије (НУНС), које је члан мреже SafeJournalists , осудило је напад и нагласило да су изборног дана у Србији виђени различити притисци и застрашивања новинара.

- Напад на Микића на дан избора врхунац је вишемесечног застрашивања, претњи и притисака са којима су српски новинари били суочени током коронавируса и предизборне кампање - рекао је Жељко Бодрожић, председник НУНС-а и додао да подаци Удружења показују пораст од 80 % броја напада и притисака на новинаре у поређењу са истим периодом 2019. године - Овако драстично погоршање медијских слобода и нивоа безбедности новинара, посебно у изборном периоду, показује да је преданост Србије демократским вредностима само декларативна. Тако ће остати све док се не истраже сви случајеви напада на новинаре и починиоци адекватно не санкционишу.

Мрежа SafeJournalists  која представља више од 8.200 медијских професионалаца на Западном Балкану, најоштрије осуђује физички напад на Сашу Микића и придружује се НУНС-у у захтеву српским властима да брзо поступају у овом случају, изведу починитеље на суд и санкционишу их. Мрежа  SafeJournalists позива српске власти, посебно републичког јавног тужиоца да поступа због кршења права и безбедности новинара и да се обезбеди сигурно окружење за њихов рад.

О овом случају обавестићемо све релевантне домаће и међународне актере.

Сваки напад на новинаре је напад на јавни интерес, демократију и права свих грађана.

Београд - Подгорица – Приштина – Сарајево – Скопље - Загреб, 24.06.2020

Удружење новинара Косова

Удружење новинара Македоније

Удружење БХ новинари

Хрватско новинарско друштво

Независно удружење новинара Србије

Синдикат медија Црне Горе

Промо

Bg

Најчитаније