недеља, 24 јануар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Лабрис: Време је да Србија дозволи истополна партнерства

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Лабрис – организација за лезбејска људска права поздравља усвајање Закона о животном партнерству лица истог пола у Црној Гори и наглашава да је време да и држава Србија усвоји закон о истополним партнерствима.

 

“Ово је историјски тренутак за ЛГБТИ заједницу у Црној Гори. Честитамо свим активистима и активисткињама на вишегодишњој борби да дође до изгласавања Закона о животном партнерству лица истог пола у црногорском парламенту. Иако овај Закон не предвиђа могућност старатељства или усвајања деце, права истополних парова у Црној Гори ће у великој мери бити изједначена са правима хетеросексуалних парова. Без обзира да ли су црногорске власти овом одлуком желеле да учине корак напред ка чланству у Европској унији, свакодневни живот ЛГБТИ особа од сада ће бити знатно унапређен”, указују из Лабриса.

Из Лабриса подсећају да су недавно израдили Модел закона о грађанском партнерству, који управо регулише права истополних парова – од социјалних, здравствених и имовинских права, права на наслеђивање и издржавање, до пореских олакшица, подизања заједничког кредита и др.

“Модел закона смо послали надлежним институцијама, али до данас нас нико није контактирао. Нажалост, свих ових година нисмо наишли на разумевање надлежног министарства, односно Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, које по свему судећи није заинтересовано да обезбеди права читавом једном делу популације који живи у Србији и редовно плаћа порезе и испуњава друге обавезе према држави”, наводе у Лабрису.

Како наглашавају у овој невладиној организацији, ЛГБТИ особе у Србији, не само да трпе дискриминацију и насиље, већ се налазе и у законском вакууму, што додатно отежава да воде нормалне животе.

“Надамо се да ће усвајање Закона о животном партнерству лица истог пола у Црној Гори бити подстицај Влади Србије да схвати неопходност усвајања Закона о грађанском партнерству и значај једнаког третмана свих својих грађана и грађанки. Поготово што се на челу Владе Србије налази Ана Брнабић, аутована лезбејка, која, нажалост, још увек није искористила свој положај да унапреди права ЛГБТИ особа у нашој земљи. С друге стране, иако је премијерка привилегована у бројним аспектима, и она живи у законски непризнатој заједници са својом партнерком и одгаја дете којем по закону ове државе не може да буде родитељ”, наглашавају у Лабрису и позивају Министарство за рад, запошљавање, социјална и борачка питања и Владу Србије да иницирају усвајање закона који би регулисао истополна партнерства у нашој држави чим се формира нови сазив Скупштине Републике Србије.

Ј.Д.   Данас

Промо

Bg

Најчитаније