четвртак, 25 фебруар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Шарчевић: У школама ће се одржавати настава главних предмета, а за остале на друге начине

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је данас да ће се у школама у Србији одржавати настава "главних предмета" док ће се остали предмети изводити на друге начине.

 

Шарчевић је за телевизију Прва рекао да учитељи неће радити две смене услед најављених подела ученика у неколико група, већ да има своју радну норму.

"Учитељ који има четири часа по пола сата има простора да кад започне са првом групом, настави наставу са другом", казао је Шарчевић.

Он је навео да ће бити активни и они који су проглашени технолошким вишковима.

Министар је додао да је упутио молбу премијерки Ани Брнабић да се обезбеди одређен број маски за ученике који забораве да понесу на наставу.

Према његовим речима, вртићи и продужени боравак у основним школама ће радити по до сада утврђеним правилима.

Шарчевић је на Н1 у Новом дану, говорећи о новом моделу наставе, рекао да је у јавност отишла погрешна интерпретација "да ће се иза сваког одмора 20 минута чистити".

"Између часова су мали одмори, ако имате нормално одморе и ако је све исто тако, ако имате између блока првог, спремачице проветре, не тражи више ни лекарски тим да се нешто специјално ради. Школе нису пале с Марса, знају како се ради, увек је хигијена тамо где су деца појачана", каже он.

На критике синдиката да нису консултовани када је договаран нови модел наставе, Шарчевић одговара да се синдикати брину о стандарду радника, мобингу, а да је, што се тиче одлука, надлежан министар.

"Сви ће бити консултовани у оној мери за шта треба да буду консултовани. Није Унија синдиката једини репрезентативни, ја консултујем и мање синдикате", каже он.

Како је рекао, разматраће "све што буду људи из синдиката разумно поставили".

Додао је да се 45 одсто школа неће уопште делити, јер нема капацитета.

"Ви ћете радити с половином свог одељења од 8 до 10.40, ко остаје у боравку иде у боравак, од 11 сати долази друга група тог истог разреда, наставља се рад с њима, али не до краја дана, да не би дошло до премора, него улазе и професори ликовног, музичког...", каже он, додајући да су планирани и разредни часови.

Како је рекао, "најбољи режим је да сви идемо нормално у школу и на факултет".

Вежбе и испити уживо, настава углавном онлајн

Говорећи о настави на високошколским установама, каже да се и ту дошло до неких заједничких закључака.

"Пилот пројекат је да вежбе буду уживо и испити, а настава у већој мери онлајн", каже.

Одговарајући на захтев студената да школарина буде смањена, каже да су ту препоруку дали, али да то мора сваки факултет да сагледа.

"Мислим да се све ствари завршавају разговором. Легитимно је да се тражи, али легитимно је и да се каже може или не може", каже министар Шарчевић.

Бета, Н1нсајдер

Промо

Bg

Најчитаније