понедељак, 18 јануар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Чавић прича како изгледа пут до тестирања детета на корону и критикује Штаб

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Душан Чавић, новинар, коаутор емисије Марка Жвака, испричао је у емисији Н1 Студио Ливе искуство са коронавирусом у његовој породици, наводећи да је дете морао да тестира о споственом трошку, да би утврдио да је позитивно, упркос томе што се јавио надлежној здравственој установи. Након тога нису тестирани ни као контакти, иако су се јавили надлежнима. Чавић каже да има утисак да се Кризни штаб бави више тиме да се створи слика да је све под контролом и да институције нису одговорне, већ грађани. Његов случај то демантује.

 

У прве две недеље наставе у основним и средњим школама вирусом корона заражено је 52 ђака и 20 запослених, каже министар просвете Младен Шарчевић. Чланови кризног штаба свакога дана нас уверавају да постоје правила и протоколи којих се придржавају и здравство и просвета. А како изгледа када се са тим суочите у пракси?

Душан Чавић, новинар, коаутор емисије Марка Жвака, испричао је у емисији Н1 Студио Ливе, да је његов син добио температуру, прошлог уторка увече од 37,6, а следећег јутра је била 37,4. "С обзиром на то да сам сам прележао ковид пре два месеца и да нисам имао ту температуру која не прелази 38, било ми је сумњиво и позвао сам Дечји диспанзер да питам шта се ради. Рекли су да дођем, то је ДЗ у Блоку 44, дете су проверили - сатурацију која је била уредна, послушали плућа и рекли да је то то, да дође за два дана, да га држим код куће. Онда сам ја споменуо тај свој случај. Иначе, ја када сам имао симптоме, који су били изражени, отишао сам у ковид амбуланту, исто су ми слушали плућа, урађена ми је крвна слика и трећи дан симптома тај серолошки тест који је показао да сан негативан и они су ми у амбуланти рекли - није то ковид, а сутрадан сам остао без мириса и укуса, тако да сам био у изолацији у кући... Супруга ми је с маском уносила храну, дете је било у стану. На крају баладе сам урадио приватно тест на антитела и утврдило се да је то био ковид", прича Чавић.

Због свега тога сам инсистирао на нечем вишем, они су у ДЗ рекли да могу крв да изваде, а слика је у среду показала да су мало повишени моноцити, наводи Чавић који каже да му је речено да то указује на неки вирус, али да ништа не указује на ковид и - видимо се ако треба, прекосутра.

Чавић је рекао да су онда самоиницијативно решили да га тестирају о свом трошку у Заводу за биоциде, да су одвели дете и у четвртак поподне добили позитиван резултат. Напоменуо је да је дете деловало од среде здраво, и да су, након добијених резултата одмах обавестили учитељицу.

И одмах сам послао поруку Предрагу Кону на Фејсбуку, писао у петак Батуту писмо, навео је. Супруга је, каже, самоиницијативно била од четвртка у изолацији. Навео је да су затим отишли у ковид амбуланту да се пријаве и да им је речено да иду кући, да се јаве само ако имају симптоме и да тестове на контакте више не раде.

Прича да га је позвао родитељ детета које иде у школу са његовим да га упути где да иде, јер дете има сличну температуру. Како преноси Чавић, они су отишли у исти ДЗ где им је речено да не могу да виде ништа на основу тога што је дете имало синоћ температуру и да дођу за 24 сата. "Онда је он рекао - дете ми иде у групу са позитивним дететом. Онда су они рекли - па, можемо крв да узмемо", пренео је Чавић, додајући да је родитељ, вођен његовим искуством да крвна слика није ништа показала, тражио ПЦР тестирање, али да је докторка рекла да не може.

Онда је отац тражио име и презиме докторке, да има у виду ко ће евентуално бити одговоран уколико се нешто деси, и онда су му рекли да причека, и дали му упут и то је дете позитивно, наводи Чавић.

Каже да је његова супруга, затим, у суботу добила симптоме.

Осврћући се на поруке Кризног штаба, Чавић каже да има утисак да се они баве више тиме да се створи слика да је све под контролом и да институције нису одговорне, већ грађани. Предраг Кон је рекао за овај наш случај пре неки дан да је јасно да је до трансмисије вируса дошло у дворишту, односно ван школе, наводи Чавић констатујући да се тиме жели створити представа да је у институцијама све ок. Министар Лончар је јуче изјавио да је поносан на оно што су урадили Министарство просвете и епидемиолози, додаје и пита: "Који епидемиолози - да нисмо тестирали дете не би ни имали два случаја заражене деце у школи".

Знамо да је протокол да се деца не тестирају, али с обзиром на овакву слику, питање је колико ће деце позитивне бити у школи, каже саговорник Н1.

Чавић каже да је његов утисак да доктори раде по протоколу, да је њима речено шта је сумњиво, а ово што смо имали није било. Навео је да је наредних дана, кад је ишао да пријави да је дете позитивно, у диспанзер, срео је у реду жену која је чекала са својим дететом у среду, која му је рекла да је довела и друго дете са симптомима, а да их докторка из тог диспанзера враћа у школу.

Искористићу ову прилику да кажем Предрагу Кону да је моја супруга позитивна и да је била у изолацији од тренутка од када смо сазнали да нам је дете позитивно, од четвртка увече, и да то није сазнала тада, она не би ни та три дана до својих симптома била у изолацији и ко зна коме би све проширила вирус, рекао је Чавић.

Питали су Кона, како су ми рекли, шта би се десило да дете није тестирано, и он је рекао - ништа, јер носи маску у колективу, али десило би се то да би моја супруга вероватно заразила још неког и расејавала вирус, истакао је. "Морам да саопштим том човеку да нисмо сви веверице и да је он овом изјавом себе директно сврстао у ред одговорних за потенцијално ширење вируса у Србији", навео је.

Сматра да се власт коцка са здрављем ове нације.

Цело гостовање погледајте у оквиру емисије Н1 Студио Ливе:

 

Н1 Београд

 

Промо

Bg

Најчитаније