четвртак, 25 фебруар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Питали смо учитеље: Да ли су добри бесплатни уџбеници

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Астрономске цене комплета уџбеника још једна су мука родитеља у Србији. Зато је многе неизмерно обрадовала вест да је професор Александар Кавчић у сарадњи са Заводом за уџбенике обезбедио српским основцима бесплатне уџбенике које могу да преузму преко интернета. Међутим, издавачи су недуго потом дигли велику буку, па тврде како то уназађује српско образовање. Учитељи и наставници за портал Нова.рс говоре да ли су бесплатни уџбеници добри или лоши.

 Оно што је доскора деловало незамисливо – бесплатни уџбеници у електронској форми на интернету који по потреби могу да се штампају – данас је реалност.

Александар Кавчић, професор на Карнеги Мелон Универзитету у Питсбургу, реализовао је недавно, у оквиру фондације “Алек Кавчић”, пројекат бесплатних уџбеника за образовање у Србији. Тако сви родитељи који годинама плаћају скупе комплете уџбеника, који иду од 6.000 до чак 17.000 динара, сада имају могућност да деци пруже – бесплатне.

У првих шест дана постојања платформе бесплатнабиблиотека.цом скинуто је чак 65.000 уџбеника. Из тога се види да је потреба огромна.

Међутим, Удружење издавача уџбеника је саопштило да би преузимање бесплатних уџбеника суштински уназадило квалитет образовања у Србији јер комплетна понуда долази од приватне фондације и од једног приватног издавача. И тако последњих дана делује да се дигла права хајка на професора који, по свему судећи, само жели нешто добро за образовни систем.

 

С друге стране, подршку професору Кавчићу дали су многи познати и мање познати.

 

Гест доброчинства

А шта о свему мисле они који се заиста баве подучавањем деце у Србији?

Жељана Радојичић Лукић, оснивач ЕдуБалкан заједнице и Балканске наставничке мреже, за портал Нова.рс прича зашто је пројекат Бесплатна библиотека важан и добар. Како каже, иако је од оних учитеља који не придају важност школским уџбенициима, било да су бесплатни или не, мора да подржи овај несвакидашњи гест доброчинства господина Кавчића да направи онлајн библиотеку бесплатних уџбеника. Она истиче и да то што се образовање тако ставило у фокус пажње јавности даје овој идеји додатну вредност.

“Сви уџбеници пролазе акредитацију надлежне установе, а да би се акредитација добила, постоје јасни критеријуми које сваки издавач мора да испоштује, па је то случај и са овим бесплатним уџбеницима Кавчић фондације. Можда неки уџбеници имају бољу илустрацију, неки садржајнију и функционалнију дидактичко-методичку апаратуру, неки креативније прилоге, неки реномиране ауторе или рецензенте, али то су финесе и нема ту неких битних разлика”, каже Жељана Радојичић Лукић и напомиње да сви који раде у настави знају да је уџбеник само помоћно наставно средство и да је учитељ најиновативнији уџбеник, али да је ова идеја свакако добра.

Она ипак додаје да би уџбеници могли да буду квалитетнији.

“Моја порука Кавчић фондацији је да се потруди да дође до квалитетних аутора, да пружи једну другачију, пре свега иновативну димензију уџбеника и да не одустаје од увећавања квалитетног бесплатног уџбеничког фонда. Можда је ово идеалан моменат да мењамо тржиште уџбеника по питању квалитета, а на уштрб квантитета. На крају, дужни смо да створимо једнаке услове образовања за свако дете, а сведоци смо да се неке породице задужују како би обезбедиле својој деци те’једнаке услове’ које им држава гарантује”, закључује Жељана Радојичић Лукић.

И Оливера Смиљанић Потић, наставница српског језика из Београда, слаже се да су бесплатни уџбеници позитивна новина у Србији. Међутим, њој помало смета мањак избора уџбеника.

“Сама идеја бесплатних уџбеника је одлична. Али било би добро да остане слобода наставника да бирају уџбеник. Конкретно у мојој школи ученици узимају из школске библиотеке уџбенике које је професор изабрао, враћају их на крају године. Предност је за све који имају могућност да их користе у електронском облику. Мана је то што немају у Србији сви ту могућност. Мана је што наставник не може да изабере уџбеник јер свакако има бољих и лошијих”, каже наставница Оливера Смиљанић Протић.

О проблему са уџбеницима у Србији за портал Нова.рс говори и Војка Миловановић, наставница француског језика из Пожаревца:

“У земљи сиромашних грађана много је различитих издавача који нуде уџбенике разних аутора за исте предмете и програме, а које ученици не могу да размењују са ученицима других школа. Штавише, уколико ученик промени школу, он не може да већ купљене уџбенике користи у другој школи јер нису од истог издавача, што је апсурд. Тако се стиче утисак као да смо различитим државама и не припадамо истом образовном систему. Све ово мора да решава држава”, напомиње наставница Војка Миловановић.

С друге стране, Ивана Бошњак Бошњак, учитељица из Зрењанина, није одушевљена тиме што су уџбеници на платформи Бесплатна библиотека у издању Завода за уџбенике.

“Једва сам чекала да бирамо уџбенике и сад нас опет Завод тера на њихов терен. Да се не лажемо, родитељ и треба да уложи нешто у дете, ако већ може у чипс и кока колу, може и у квалитетне уџбенике. Такође, уџбеник у млађим разредима има и своју емотивну компоненту, у њему су смајлићи, петице… Многи су сачували своје прве уџбенике баш због тога.”

Зорана Митровић, учитељица из Панчева, надовезује се и говори да је идеја у сржи добра, али да бибило још боље када би се направили нови уџбеници.

“Пројекат је добро замишљен, али само ако се у оквиру фондације која га финансира створе нови, савремени, квалитетни, интерактивни уџбеници за целу Србију. Дакле, треба кренути од почетка – финансирати стварање нових и квалитетних бесплатних уџбеника, јединствених за цело тржиште. То би имало смисла”, закључује наставница Зорана Митровић.

Иначе, професор Кавчић је раније говорио како дугорочна идеја и јесте да се у сарадњи са акредитованим стручњацима израде сасвим нови уџбеници који би били доступни у електронској форми.

Јасно је да у сваком послу, па и у овом, има места за напредак, али да се закључити да су бесплатни уџбеници за основце велики искорак у српском образовању. Подсетимо, професор Кавчић је своју мисију спровео захваљујући новцу од тужбе коју су он и Карнеги Мелон добили против компаније Марвел. Та је тужба вредна чак 750 милиона долара. Део тог новца професор је уложио у бесплатне уџбенике за ђаке у Србији. За сада су на сајту бесплатнабиблиотека.цом доступни уџбеници за ИИИ и ВИИ разред (за српски језик, математику, природу и друштво и енглески језик за трећи разред, а за седми књиге за српски, математику, физику, информатику, технику и технологију и енглески језик за трећу и за седму годину учења). На сајту се може видети да су у плану и бесплатни онлајн уџбеници за све нивое разреда, од првог до осмог.

Невена Димитријевић      Нова

Промо

Bg

Најчитаније