петак, 22 октобар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Адвокатска комора Србије организује једнодневну обуставу рада

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Управни одбор Адвокатске коморе Србије донео је одлуку о једнодневној обустави рада адвоката, која ће се десити сутра, 24. септембра.

 Како се наводи на сајту АКС, на дан обуставе рада адвокати Србије неће поступати у поступцима пред судовима и другим органима без изузетака.

„Обустава се односи на све поступке укључујући и тзв. притворске предмете, поступке према малолетницима и поступке по привременим мерама. У току обуставе рада адвокати могу да сачињавају писмене поднеске који су везани за рок и у ситуацији када би странка изгубила право на подношење правног средства или би јој била нанета ненадокнадива штета“, наводи се у саопштењу.

АКС наводи и да путем медија треба обавестити грађане о обустави рада и последицама, уз, како кажу, „информацију да јединог кривца за обуставу могу наћи у Врховном касационом суду (ВКС)“.

ВКС је прошле недеље усвојио допуну свог става из маја 2018. године, према којем су се судови до сада управљали када је реч о тужбама грађана против банака због наплате трошкова обраде кредита. Према тој допуни, банке имају право да наплаћују накнаде на име трошкова обраде кредита, без обавезе да наводе структуру и висину појединачних трошкова од којих се те накнаде састоје. Исто важи и за наплату премије осигурања стамбених кредита код НКОСК.

„Обуставом рада адвокати Србије изражавају најоштрије противљење објављеним правним ставовима Грађанског одељења Врховног касационог суда, којима се на директан начин нарушава правна сигурност грађана Републике Србије и мења досадашња судска пракса наших судова. Адвокатска комора Србије упозорава да донети правни ставови представљају последњи у низу покушаја да се у правни систем Републике Србије уведу решења која погодују банкарском сектору, а на штету грађана“, наводи АКС.

Након што је адвокатура, у два наврата, како кажу, „успела да одбрани права грађана приликом покушаја доношења нацрта измена и допуна Закона о парничном поступку, а нарочито да се преко законодавне власти аутентичним тумачењима утиче на конкретне судске поступке које наши грађани воде против банака“, сада се, додају, прибегава остварењу истог циља преко највише судске инстанце.

Адвокатска комора Србије сматра да је донети правни став да је правно ваљана одредба уговора о кредиту којом се корисник кредита обавезује да плати банци премију осигурања код НКОСК у директној супротности са досадашном неспорном праксом свих судова у Србији, укључујући и Врховни касациони суд. Примена оваквог става довела би до губитка спорова на штету грађана, а у корист банака, сматрају у АКС.

„Адвокатска комора Србије указује да допуна става Грађанског одељења Врховног касационог суда о дозвољености уговорања трошкова кредита, а без обавезе банке да посебно доказује структуру трошкова доводи до повлашћеног положаја банака у односу на остале привредне субјекте, а на штету грађана. Адвокатска комора Србије сматра да се оваквим поступањем највиша судска инстанца у Републици Србији ставила на страну економских интереса пословно-банкарских центара моћи и изражава своју сумњу у независно поступање Врховног касационог суда у конкретном случају“, закључује се у саопштењу.

Н1 Београд

Промо

Bg

Најчитаније