понедељак, 10 август 2020

Локалне Вести

×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Протест због укидања друштвеног одељења испред Прве београдске гимназије

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Испред Прве београдске гимназије данас је одржан протест због одлуке Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије о укидању једног одељења друштвено-језичког смера због увођења рачунарског одељења.

 Ученици су носили транспаренте "Хоћемо 1/3", "Не дирајте нам гимназију", "Андрејић није мој директор", "Стоп укидању гимназија", "Нисмо стручна школа".

Председница синдиката у Првој београдској гимназији Милка Кућеровић казала је да су им током преговора у Министарству "стручно објаснили" да је "немогуће да се задржи одељење друштвеног смера", али да они од својих захтева "неће одустати".

"Када се појавио овај проблем, звала сам школску управу где су ми рекли да не знају тачно како се то десило, али да они воле да награде добре школе. Очигледно је велики проблем измедју тумачења награде и казне - оно што је за школску управу награда, за нас је казна и ми то не прихватамо, ми тражимо одељење '1/3' ", истакла је Кућеровић.

Секретар Форума београдских гимназија Светлана Голубовић-Шкундрић казала је да је "пре 180 година неписмени Милош Обреновић отворио ову гимназију, а данас је писмени урушавају и затварају".

Шкундрић је оценила да услед "много купљених диплома, престаје да буде важно квалитетно образовање".

Додала је и да не оспорава потребу за рачунарима у данашње време, али да сматра да је боље решење оснивање "специјализоване гимназије попут Спортске, Филолошке или Математичке гимназије".

Председник Форума београдских гимназија Александар Марков казао је да је у складу са законом, наставник дужан да за време штрајка одржи часове у трајању од 30 минута и ништа више после тога.

Истакао је да на крају школске године наставник није у обавези да ученицима верификује успех, а да ће у том случају у септембру, пред упис у наредну школску годину, директор бити обавезан да објасни зашто ученици не могу уписати годину.

Бета/Н1

Најчитаније