субота, 28 новембар 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

ДСС: Амброзија се шири, грађани се гуше, а стручњаци беже из Србије

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Податак Агенције за заштиту животне средине да је у августу забележена највећа концентрација полена амброзије од када постоје мерења објашњава огроман пораст здравстваних проблема оболелих од алергија, саопштено је из ДСС.

 

Према налазима Завода за медицинску екологију од алергије на амброзију пати више од 20 одсто становништва Србије.

Како наводи ДСС драматично погоршање здравља нације проузроковано овим узроком последица је небриге државе, министарства здравља и заштите животне средине, као и градова и локалних самоуправа дужних да спроводе мере за сузбијање амброзије.

“Довољно је навести да је за ове потребе Град Београд из буџета који износи 134,8 милијарди динара издвојио само 60 милиона динара, односно 0,045 одсто. У осталим градовима и општинама ситуација је још гора”, прецизира се у саопштењу.

У ДДС -у подсећају да је српски научни тим предвођен Милошем Станковићем добио бројне еминентне светске награде за изум уређаја који помоћу струје и фреквенције уништава амброзију у корену.

“Од обећања које је 2014. године дао тадашњи градоначелник Београда Синиша Мали, да ће се овај изум применити „како би се потпуно искоренио проблем амброзије“, данас је остала само чињеница да је стање горе него икада раније, а да се врхунски проналазач Станковић иселио из Србије”, закључује се у саопштењу.

Данас Онлине

Најчитаније