недеља, 20 септембар 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Београд размишља да уведе РЕЧНИ ЈАВНИ ПРЕВОЗ од Обреновца до Земуна и Гроцке, а у њему би важио БУСПЛУС

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је да ће Београд у наредном периоду увести речни превоз као део јавног превоза, као и да ће за овај превоз важити претплатне карте за јавни превоз.

- Како бисмо знали шта ћемо да тражимо од будућег партнера у овом послу, као и где ће бити станице будућег речног јавног превоза, односно којом фреквенцијом ће саобраћати бродови, расписали смо тендер за израду студије оправданости речног јавног превоза у Београду - рекао је Весић.

Како је пренела Градска управа у саопштењу, Весић је рекао да је рок за избор стручњака који ће да раде студију 12. фебруар. Он је напоменуо да Београд има скоро 200 километара речних обала и да нема града у Европи са таквим приступом води, а да нема развијен речни превоз путника.

- Улагања у речни превоз много су мања од улагања у путеве. Овакав превоз био би бржи и ефикаснији, у ситуацији када су у Београду све веће саобраћајне гужве због скоро 740 хиљада возила. Од тог броја возила, скоро 540.000 су аутомобили, што је 90.000 више него пре шест година. Речни превоз је бржи, ефикаснији и еколошки исплативији - објаснио је заменик градоначелника.

Весић је додао како верује да својим положајем, а посебно оријентацијом у просторном развоју, од Обреновца до Земуна и Гроцке, Београд има услове за развој речног превоза путника.

Прецизирао је да ће студија оправданости бити основ за расписивање тендера за јавно-приватно партнерство у коме ће Град да тражи партнера за обављање речног превоза.

Тањуг/Блиц

Најчитаније