понедељак, 10 август 2020

Локалне Вести

×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

ГО Гроцка потрошила у 2018-ој години 109 000 евра на уговоре о делу без доказа да је услуга извршена

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Када је пре два дана Горан Весић посетио Лештане, упитан је да ли је упознат са извештајем Буџетске инспекције града Београда за 2018. годину за ГО Гроцку, одговорио је да јесте али да је и тај извештај тајан.

 -Не могу да говорим о детаљима извештаја зато што не смемо да објављујемо, али по службеној дужности сам видео извештај. Није буџетска инспекција узалуд дошла у ГО Гроцка јер је овде постојало проблема, као што су дошли и на друга места где има проблема. Следећи корак је, када се заврши тај извештај, када тај извештај буде усвојен, у складу са Законом биће поднете мере. Те мере могу бити прекршајне, кривичне, све зависи од тога каква је врста дела. Будите сигурни даће Буџетска инспекција то урадити. Све што се буде нашло и када се то буде урадило, извештај ће бити и објављен и ту се сигурно неће ништа крити. изјавио је заменик градоначелника Горан Весић за Жиг инфо.

Међутим, извештај Буџетске инспекције за ГО Гроцку у периоду од 1.1 - 31.12. 2018 године, је Жиг инфу достављен од стране Управе града Београда по Закону о доступности информација од Јавног значаја. На готово 300 страна, Буџетска инспекција је детаљно контролисала пословање ГО Гроцка. Преобимну документацију прати веома велики број пропуста, односно супротног деловања одредбама Закона о Буџетском финансирању. Лаички речено, новац је Гроцка утрошила, али за већину ствари нема покрића, односно није достављен доказ да ли је заиста одрађено све што је и написано да јесте.

Због обимности материјала, Жиг инфо ће се у наредном периоду бавити најзанимљивијим утрошком новца без покрића свих грађана Гроцке. Оно што је интересантно, оно о чему је Жиг инфо писао те 2018. године, потврђено је практично и инспекцијским налогом. 

О многобројним уговорима о делу, Жиг инфо пише већ годинама уназад. Разноразни уговори се потписују без да се та "запослена" лица уопште и појављују на послу. Буџетска инспекција за 2018. годину утврдила је да је ГО Гроцка потрошила преко 109 000 евра на плате без доказа, лаички речено, да су та лица уопште и била запослена.

plate go grocka

Са праксом оваквог запошљавања у Гроцкој се наставило до, практично,  данашњег дана. Од како је повереник СНС-а за Гроцку Милосав Миличковић поставио координаторе који су практично суделовали у ненаменском трошењу новца, запослено је више лица, претежно пријатељских и родбинских веза поново на разноразне уговоре о делу, а о чему је Жиг инфо писао у претходном периоду.

 

За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић

 

Најчитаније