петак, 03 децембар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Мистерија „киви зелених“ мајица у Гроцкој

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Предузеће „Едукалис“ д.о.о из Београда закључило је уговор поводом Јавне набавке мале вредности број 01/19, 12 августа 2019. године са ГО Гроцка, тачније Спортским савезом општине Гроцка у износу од 1,5 милиона динара са ПДВ-ом.

zakljucenspmaj

У конкурсној документацији је наведено да се Јавна набавка расписује за спортску опрему и друге реквизите потребне за Спортски савез општине Гроцка.

Средином септембра 2019. године,  предузеће „Еко Гроцка“, преко друштвене мреже Фејсбук саопштило је да на завршеном међународном турниру “EFBLU European cup 3” у малом фудбалу који је одржан у бугарском граду Пловдив, екипа тог предузећа освојила је прво место.

 

 

Играчи екипе „Еко Гроцка“ на овом турниру учествовали су у дресовима који  одговарају опису из конкурсне документације за Јавну набавку Спортског савеза Гроцке.

ekomajicet

Међутим, из предузећа „Еко Гроцка“ тврде да  турнир у Пловдиву није финансиран од стране ГО Гроцка, као и да дресови нису добијени из Спортског савеза ове општине.

Како је турнир у Пловдиву разоткрио злоупотребе са Јавним набавкама Спортског савеза општине Гроцка

 

„Киви зелене мајице“ осим тима „Еко Гроцке“ на подручју ГО Гроцка нико од фудбалских или било којих других спортских тимова не користи. Поставља се питање зашто је онда у Јавној набавци Спортског савеза ГО Гроцка, односно конкурсној документацији наведено да је у износу од 100 комада, потребно наштампати мајице „киви зелене“ боје са логом. Такође, ако би разрешили који лого је наштампан, знало би се коме су такве мајице и подељене. Међутим, Спортски савез општине Гроцка, као и предузеће „Едукалис д.о.о“ на ова питања не одговарају.

edukalis

 

Наиме, Спортском савезу општине Гроцка као и предузећу „Едукалис“ д.о.о смо послали још у октобру месецу 2019. године  захтев за информације од јавног значаја, у којем смо затражили објашњење за ове мистериозне мајице, али договор никада није добијен.

Приликом предавања захтева Спортском савезу општине Гроцка, секретар Живка Комленац је била видно узнемирана и позвала је телефонским путем  непознату женску особу којој је саопштила да стопира све из јавне набавке и да јој је „доста свега“.

Овакво понашање секретарке Живке Комленац указало је на јасно кршења Закона о буџету као и злоупотреби Јавних набавки.

Како се клупко полако одмотавало, сазнало се да Спортски савез ГО Гроцка, барем што се тиче ове јавне набавке, функционише по принципу пријатељских или партијских веза. Наиме, секретар Спортског савеза Живка Комленац расписала је Јавну набавку број 01/19. У конкурсној документацији навела је тачно описом шта је потребно за текућу годину. За овај Јавни конкурс пристиже само једна понуда, предузећа „Едукалис д.о.о“.  Између овог предузећа и Живке Комленац склапа се дил да се не испоручују тражене ставке по конкурсној документацији, већ ће за новац који је прослеђен накнадно се одлучити шта ће Спортски савез општине Гроцка узети. У то спадају и наруџбенице које нису ушле у конкурсну документацију.

Оваквим чином злоупотребљава се сама Јавна набавка, као и Закон о буџету, а за овакво кршење закона предвиђене су кривичне пријаве. Неретко се дешава да у оваквим набавкама, новац из буџета се прераспоређује у приватне џепове.

Живка Комленац је дуго година секретар Спортског савеза општине Гроцка. Прошле године изабрано је ново руководство Спортског савеза у Гроцкој, а за председника је изабран Мирослав Благојевић. Седница на којој је изабрано ново руководство је одржана под сумњивим околностима и питање је њене легалности. Оно што се зна да је ново руководство изабрано под притиском, односно директним мешањем тадашњих координатора СНС-а у Гроцкој, Стефана Дилберовића и Миленка Буквића. Иначе, Миленко Буквић је из Лештана као и новопостављени председник Спортског савеза, а Дилберовић је из суседне Винче. Накнадним истраживањем Жиг инфа утврђене су бројне неправилности и кршења Закона о додели буџетских средстава ФК Винчи и ФК Лештане (Председник ФК Лештане је у сукобу интереса, јер је такође и председник Спортског савеза). О таквим неправилностима говорићемо у наредним текстовима.

Подсетимо се, Буџетска инпекција града Београда утврдила је бројне неправилности у Спортском савезу ГО Гроцка за 2018. Након извештаја инспекције, више клубова је морало вратити новац у буџет јер је утврђено да су им средства додељена недозвољено. Потписник за добијање тих средстава била је и секретар Живка Комленац.

 

За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић

Saveti rs ubusen full

Bg

Подржи Жиг инфо

DUGME DONIRAJ baner

Најчитаније