уторак, 26 јануар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

"Два пиштоља", "два упропашћена предузећа" и опет директор

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Према сазнањима Жиг инфа, шеф одборничке групе СНС-а у Гроцкој, Миленко Буквић постављен је за новог директора предузећа "Еко Гроцка" испред јавног партнера.

Буквић је до данас био на месту заменика директора Еко Гроцка. Према речима наших извора у предузеће није долазио скоро годину дана. Некадашњи је директор чак два комунална предузећа у Гроцкој, од која су оба у стечају а према радницима имају неисплаћене вишемесечне плате. Као директор Јавног комуналног предузећа Грочански комуналац, Миленко Буквић, поднео је у мају 2015. оставку на ту позицију, након писања медија о скандалозној фотографији где он позира са пиштољима. 

Након појаве ове фотографије, тадашњи директор Буквић је добио епитет Директор два пиштоља. Како се узбуркала јавност, Буквић је поднео оставку. Тадашњи председник ГО Гроцка, Стефан Дилберовић поводом случаја Два пиштоља, за медије је изјавио да је овај случај за наук.

- Данас сам добио писану и неопозиву оставку директора ЈКП Грочански комуналац због објављивања недоличне фотографије. Оставку сам прихватио и упутићу је Скупштини градске општине Гроцка на прихватање. Случај г. Буквића треба да буде наук свим општинским функционерима какво понашање је недопустиво у јавности. Ми смо власт која је спремна да промени сваког функционера који се не понаша долично или нема резултате рада и по томе се разликујемо од претходника - изјавио је за медије тада Стефан Дилберовић, председник градске општине Гроцка.  

Подсетимо се,  у фебруару 2015. године тадашњи  директор ЈКП „Грочански комуналац“, Миленко Буквић као и тадашњи председник општине Гроцка, Стефан Дилберовић посетили су „службено“ Италију. Како је тада Жиг инфо објавио, посета је била због преговора око заједничког партнерства једне италијанске фирме и овог грочанског комуналног предузећа.

 Магип д.о.о је основан, према подацима из АПР-а 7. Маја 2015. године, непосредно пред отварање тендера за јавно-приватно партнерство, које је Жиг инфо претходно најавио. При регистрацији ово предузеће је било регистровано на адреси Вучка Милићевића број 5. у Гроцкој, тачније на трећем спрату у стану број 11. Других података тада ова фирма није имала. Број телефона није унет, нису имали Управни, као и Надзорни одбор, ништа осим оснивачког капитала. Како Жиг инфо није пронашао дату адресу фирме Магип д.о.о те 2015. године,  кренули смо да истражујемо документацију с којом смо располагали , тачније са оном што је предата АПР- у. Једини нови  траг који смо пронашли је тада предата документација, на којој се види печат друштва из Италије са ознакама МАГИП С.Р.Л италијанског града Наполија. Иначе, када је потписан уговор са Магипом грочанска власт је тврдила да се то предузеће у Италији већ сто година уназад бави комуналном делатношћу. Међутим, претрагом интернет портала регистрованих у Италији, никада нисмо пронашли предузеће Магип у Напољу које се бави оваквом делтношћу. У том времену, једина веза смећа и италијанског града Напуља јесте податак да као и у другим финансијски уносним секторима, тако и у сметларским пословима овде (у Напуљу) главну реч води локална мафија, Камора. Након потписивања уговора, оснива се заједничко предузеће између таквог Магипа д.о.о и ГО Гроцка, у односу 80 наспрам 20 посто са називом Еко Гроцка.

У том месецу, као и неколико месеци након тога у Гроцкој су заправо постојала три комунална предузећа са истом делатношћу (ЈКП Гроцка, Грочански комуналац и Еко Гроцка). У оба јавна комунална предузећа, која су финансијски пропала, у одређеном периоду директор је био Миленко Буквић.

„Еко Гроцка“ званично почиње са радом 1. Новембра 2015. године. Самим  почетаком рада Еко Гроцка имала је велике проблеме у одношењу смећа. Такође, сада бивши председник ГО Гроцка Драгољуб Симоновић имао је велики утицај на ово предузеће, тако што је постављао своје кадрове на кључна места, или пак изнајмљивао камионе за одношење смеће по цени и до 500 евра по дану. Изнајмљивање камиона и осталих новчаних трансакција које имају додирних тачака са Симоновићем вршене су претежно преко приватног партнера, односно Магипа д.о.о. Познато је, такође, да су Симоновић и чланови његове породице путовали у Италију о трошку ових предузећа, без да је јавности дат одговор у ком својству је путовање извршено.

Ни до дана данашњег нема чврстих доказа да Драгољуб Симоновић не стоји иза Магипа, односно већинског партнера Еко Гроцке. Оно што је јавна тајна, јесте податак да су врло често, према речима наших извора, извлачена средства за Симоновића преко ових предузећа. Иначе, Миленко Буквић је био једна од Симоновићевих "десних руку".

До тачних, односно јавних података просто је  немогуће доћи јер се оснивањем Еко Гроцке изашло из деловања Јавних предузећа, те правно гледано, ово предузеће је приватно иако се бави јавним послом, тачније комуналном делатношћу. Као таквом,  на ово предузеће се не може примењивати Закон о доступности информација од Јавног значаја. Исто тако, Миленко Буквић може несметано да буде и директор приватно-јавног предузећа и шеф одборничке групе у Гроцкој.

Сада већ бивши директор "Еко Гроцка", Милош Бугарчић који на ту функцију постављен од стране смењеног председника ГО Гроцка Драгољуба Симоновћа (којем се суди за паљење куће новинару Јовановићу) имао је  основну плату од 188 000,00 динара у нето износу, односно 266 048,50 динара у бруто износу. На ту основицу, Бугарчић је имао и увећање у зависности да ли ради прековремено, или на празник. За рад на празник, према уговору који је објавио  Жиг инфо, директор "Еко Гроцка" добија увећање од чак 110 посто.

 

За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић, насловна фотографија: Илустрација- фотошоп

Промо

Bg

Најчитаније