петак, 03 децембар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

У Гроцкој закрвили ко је већи напредњак

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Вест да је Радио Пулсу из Гроцке укинут сигнал због објаве власника Стефана Радића на Фејсбуку, у којој критикује председника те београдске општине Драгана Пантелића, има дубљу позадину од оне које се на први поглед чини – да је једном независном медију забрањен рад због негативног коментара о члану СНС. Наиме, и сам Радић је напредњак од 2008., његов радио је подржавао владајућу странку све ове године, а сада се, према његовим речима, председник Гроцке такмичи са њим ко је већи напредњак.

 

Радио Пулс из Гроцке престао је да емитује програм у понедељак, пошто је искључена струја у просторијама које користи. Програм се иначе емитовао из просторија фудбалског клуба Пударци, где се налази опрема и предајник радија, а председник ФК Пударци Миломир Недељковић ишчупао је кабал за струју, обавестивши Радића да мора да им угаси струју „због притисака које трпи“. После је, како нам прича власник радија, Недељковић навео да му они дугују струју, што наш саговорник негира.

Све је почело у суботу, када је власник Радија Пулс на Фејсбук страници тог медија поделио снимак из емисије „Боља земља“ на Хепи телевизији у коме се наводи да фирма „ПДМ“ у већинском власништву председника општине Гроцка дугује воћарима милионе динара за испоручено воће. Радић наводи да је Недељковић запослен у фирми председника општине и да је реаговао одмах након објаве снимка.

– Рекао ми је да мора да ме угаси до понедељка и заувек раскине сарадњу, и да не може да трпи притиске. Сигнал радија је престао да се емитује у 8:30 у понедељак. Отишао сам поподне и видео да је из продужног кабла извађен наш утикач. Онда се појавио Недељковић са два крупна лика, личили су на батинаше, и питао нас одакле нам право да улазимо у просторије фудбалског клуба. Одговорио сам му да то није његова прћија, да одатле емитујем програм четири и по године и да ми је ту опрема у вредности од 5.000 евра – прича Радић за Данас.

Он додаје да кирију и струју фудбалском клубу плаћа сваки месец, и да је лаж да према њему има дуговања. Опрему је спаковао и изнео из просторија, иако није добио отказни рок нити писмено објашњење.

– Недељковић је учинио кривично дело јер нас је спречио да емитујемо програм, због чега ћу се обратити полицији. Имам доказе да све плаћам, признанице, и поруке које смо разменили – указује наш саговорник.

Интересантно је да је сигнал радија укинут након једне критичке објаве на Фејсбуку, иако је Радио Пулс годинама наклоњен актуелној власти, протежирао је бившег председника општине Драгољуба Симоновића и водио кампању против грочанског независног портала Жинг инфо.

– Ја јесам члан напредњака и то не кријем. Неактиван сам од 2010. Моје фирме нису пролазиле ни на једном конкурсу од 2015. на пројектима. Нисам водио кампању против Жиг инфо, само сам пред изборе урадио интервју са Симоновићем 2018. Питао ме колико кошта да урадимо интервју, рекао сам ништа, отишао и урадио – каже Радић, додајући да „није Симоновићев човек“ и да може за то „да се закуне у све што има“. Ипак, о бившем председнику општине има само речи хвале.

– Симоновић нема никакве лоше резултате у општини Гроцка, у односу на ово што ради нови председник општине – истиче наш саговорник. На нашу опаску да је „само“ покушао да запали новинара, Радић каже да га је неко на то подстрекивао „јер је неписмен човек и подложан утицајима“.

– Пантелић је гори од Симоновића. Ни за време Милошевића се није догађало да неком укинете програм због поделе на Фејсбуку. У његовом селу, у Пударцима, народ је преплашен. Не смеју да га коментаришу нити да траже паре за воће. Кад поменете његову фирму, он одмах напада – „Ти радиш против Вучића!“. Пантелић хоће да буде већи напредњак од мене, са шест месеци статуса, него ја који сам члан СНС-а 13 година. Није учествовао као члан СНС-а ни у једној кампањи. Сад покушава да им се додвори, па искључује мени радио. Ово није било ни у источном Берлину – закључује Радић.

Жељко Матрорчевић, уредник грочанског Жиг инфо портала, каже за Данас да је гашење сигнала радио Пулса на једној од фреквенција класичан пример понашања садашње локалне власти на челу са Драганом Пантелићем.

– Када је тај радио коришћен од стране појединаца из СНС-а за нападе на Жиг инфо, када се на сваких десетак минута вртео џингл са најгнуснијим лажима против Жиг инфа, првенствено мене као уредника, локални радио добијао је и новац из буџета. Власник радија има и више пријава због узнемиравања и прогањања, као и злоупотребе фреквенције као јавног добра. Једина „казна“ коју је добио јесте да ми упути јавно извињење у дневним новинама, што је учинио у листу Данас, као и на радио Пулсу. Међутим на радију никада није емитовано извињење – наводи Маторчевић.

Он додаје да је Радио Пулс, тј. правно лице, као носилац дозволе за емитовање, изгубило ПИБ, јер је фиктивна адреса и постоје дуговања од преко осам милиона динара.

– Око 90 одсто рада им је на црно. Чак и стуб и просторије ФК Пударци, одакле се емитовао програм су нелегални и то је утврђено од стране грађевинске инспекције. Све је то уредно пријављено и није се реаговало све док се власник једним постом на Фејсбуку замерио локалцима. Дакле, то је тај пример функционисања власти у Гроцкој, а и у Србији. Докле вређаш професионалне медије, опозицију и оне који не питају локални СНС за мишљење, можеш да радиш шта пожелиш, без икаквог страха иако кршиш законе и прописе. Али, чим се замериш, односно ниси питао газду да ли смеш да поставиш некакав пост на друштвеној мрежи, долази до гашења. И то експресног. Тужна слика Србије – закључује Маторчевић.

Недељковић: Нека се прикачи на друго место

– Ништа му није ускраћено, нека се прикључи на друго место, па нек емитује програм. Нећу да правим циркус, зна он добро што му је искључена струја“, рекао је УНС-у Миломир Недељковић и додао да никакав допис није послао власнику радија, нити му је оставио отказни рок.

Катарина Живановић    данас

Saveti rs ubusen full

Bg

Подржи Жиг инфо

DUGME DONIRAJ baner

Најчитаније