четвртак, 23 септембар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

ПОЗНАТО ВОЋЕ ИЗ ГРОЦКЕ ПОДБАЦИЛО Трешња испуцала, откупна цена слаба

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Ове сезоне трешње су родиле али због готово сталних падавина, ове године плод је испуцао, те произвођачи овог воћа на подручју ГО Гроцка су у великом проблему.

Да ствар буде још отежавајућа, новом уредбом која је ступила на снагу прошле године, дефинисан је озакоњен пропис по коме само поједине хладњаче имају право да откупљују воће и извозе за Руску Федерацију. Због тога, цена овог коштуњичавог воћа је далеко мања од оне које се очекивала, с обзиром да извоз за Русију још није почео.

ispucaletresnje

Због обилних киша, трешња је испуцала

У Ритопеку који важи за село које највише производи трешње, откупна цена данас је 120 динара. Нешто боља ситуација је у самој Гроцкој где трешњу можете продати и до 150 динара. Проблем у обарању цена праве, такозвани наткупци који ово воће даље пласирају или хладњачама или на некој од зелених пијаца.

Како кажу пољопривредници који се баве производњом трешања, на цену од сто динара су на нули јер је толико минимално потребно да би се покрили сви издаци.

panictresnja

Ненад Панић, Гроцка

Како за Жиг Инфо каже Ненад Панић, један од водећих произвођача трешања у Гроцкој, да би био на нули са трешњом потребно је да она буде сто динара.

- Радници имају дневницу од 2 500 динара, или 200 динара по обраној гајби. Гајбе за трешњу су 48 динара. Када то све саберете, да би само те трошкове покрили цена трешње би била 100 динара. А где је ту прскање и остали рад? Мислим да треба забранити увоз воћа и поврћа код нас и протежирати наше домаће производе. Не мора ни да забраните увоз, али би требало исти опорезивати. Онај ко има мало рода, њему се и исплати дати трешњу по сто динара јер они сами беру, тачније не плаћају раднике те могу и по тој цени дати. Нама већим произвођачима то је неисплативо, каже Ненад Панић.

panici

И Ритопечани готово имају исти проблем. У овом месту последњих дана можете видети на стотине радника који су ангажовани на берби трешања. Село је заживело, али цена трешње прави проблем произвођачима. Данас је, према речима наших саговорника из Ритопека, откупна цена трешње у Ритопеку 120 динара. Зараде по тој цени готово и да нема, па произвођачи муку муче, поготово ако се узме у обзир да већина мештана се бави узгојем искључиво овог воћа. Проблем настаје када се и зна да најбољој сорти Бурлат ових дана престаје берба, а он држи најбољу цену. Шта ће бити до краја сезоне, остаје само да се види.

 

За Жиг Инфо:
Жељко Маторчевић

Промо

Bg

Најчитаније