недеља, 11 април 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Скочиле цене сезонског воћа, чека се нови род јагода и трешања

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Цене јагода и трешања на зеленим пијацама широм Србије бележе знатан раст у односу на прошлу годину, али стручњаци очекују да ће у наредном периоду појефтинити.

 

Јагоде су највише изненадиле потрошаче. Оне су на зеленим пијацама, откад су оне отворене, имале рекордан скок и до 700 динара за килограм. У међувремену су појефтиниле и крећу се од 500 до 600 у престоници, док се у унутрашњости Србије углавном могу купити од 300 до 450 динара. Појавиле су се и прве трешње, које коштају и до 500 динара на зеленим пијацама. Ове цене су папрене, сматрају грађани. Како су казали репортерима "Новости", они више нису у могућности да купују на килограм, већ углавном пазаре по 200 - 300 грама.

На београдској "Велетржници" ове недеље цена јагода је пала и сада се креће између 220 и 250, за разлику од прошле седмице када је ишла и до 400 динара. Међутим, на зеленим пијацама ово бобичасто воће још није знатније појефтинило. На тезгама појединих директних произвођача у престоници могу се наћи и за 300 динара, али код препродаваца су и даље скупље.

- Ми планирамо од петка да спустимо цену јагода на 350, можда чак и на 300 динара за килограм - истиче за наш лист Милена Ј., која је произвођач. - Углавном радимо велепродају и трудимо се да на пијаци имамо што јефтинију понуду и изађемо у сусрет и грађанима, који су исто у тешком положају. Препродавци су ти који дижу цене.

Управник "Велетржнице" Ненад Маринковић каже да су сада у понуди само домаће јагоде.

- Нема их више из увоза, ово је сада све домаће и ове недеље коштају од 220 до 250 динара - наводи Маринковић. - Стигле су и прве домаће трешње из Смедерева и Ритопека. Њихова цена је код нас око 300 динара, а на зеленим пијацама су сигурно скупље.

Он оцењује да се у наредном периоду може очекивати пад цена овог бобичастог воћа, како буду пристизале нове количине и понуда се повећа. И агроекономски стручњаци имају слично мишљење. Они сматрају да је цена јагода тако висока јер сада углавном долазе из пластеника, што знатно поскупљује трошкове производње. Други разлог је што је због актуелних околности мања конкуренција из увоза. Такође, имајући у виду да сада на пијаце стиже рано воће, очекују да ће до појефтињења доћи како се буде повећавала понуда на тржишту.

Маринковић каже да су на "Велетржницу" стигле и прве лубенице из Грчке и Турске, чија цена се креће од 120 до 150 динара за килограм. Потрошачи опет треба да рачунају да ће на зеленим пијацама оне бити скупље.

ЦЕНЕ НИЖЕ У МАРКЕТИМА

У трговинским ланцима цена јагода је око 400, а на акцији се може наћи и за 340 динара. У малим продавницама варира и креће се углавном од 300 до 350 динара.

 

Е.Б Талијан, Новости

Промо

Bg

Најчитаније