понедељак, 24 јануар 2022
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Паљење куће новинара: Тражено изузеће тужиоца због изнуде

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Суђење некадашњем председнику општине Гроцка Драгољубу Симоновићу и осталим окривљенима, који су оптуженима за паљење куће новинара портала "Жиг инфо" Милана Јовановића, одржано је данас у Другом основном суду у Београду саслушањем сведока.

 

На претресу су саслушани управник Окружног затвора Звонко Груловић, као и адвокат Милош Митровић, који је раније заступао окривљеног Владимира Михаиловића. Он је током сведочења истакао да је поступаћи тужилац Предраг Миловановић његовим бившем брањенику обећао да ће добити шест месеци кућног затвора у замену да призна кривицу, односно да каже да га је Симоновић ангажовао да пронађе особу и запали аутомобил новинару Јовановићу.

“Михаиловић је признао да га је ангажао Драгољуб Симоновић да запали аутомобил Јовановићу. Заузврат му је Симоновић рекао да ће да му жена напредује у послу. Он је то признао јер му је тужилац обећао шест месеци кућног затвора и да ће после тога моћи да настави свој посао, односно да буде полицајац”, рекао је Митровић.

Одбрана оптужених је тада устала и затражила да се из списа предмета изузме исказ окривљеног Михаиловића, јер је, како тврде, “узет под присилом” и затражили су изузеће тужиоца Миловановића. Претрес је потом одложен како би се одлучило о захтеву одбране.

Тужилац Другог основног суда одбио је захтев одбране за изузеће његовог заменика Предрага Миловановића. Након тога су адвокати затражили и изузеће главног тужиоца, а одлуку о томе донеће сутра Више јавно тужилаштво.

Иначе, на данашњем претресу је сведочио и управник ЦЗ-а Звонко Груловић који је негирао наводе оптуженог Игора Новаковића, а који је тврдио да је раније незаконито извођен из затвора.

“Када се погледа матична евиденција види се да није извођен из просторија притвора Централног затвора”, рекао је Груловић и додао да се они не могу сада прибавити јер се чувају 30 дана. Иначе, током суђења поново су доведени у питање искази Новаковића и Михаиловића који су најпре на саслушању признали паљење куће и да им је Симоновић исто наложио, док су на суђењу негирали

Подсетимо, у овом поступку суди се бившем председнику општине Гроцка Драгољубу Симоновићу, полицајцима из Гроцке Владимиру Михаиловићу, Игору Новаковићу и Александру Маринковићу и поступак је почео 9. априла прошле године. Симоновић, који је оптужен да је наручио паљење куће новинара, негирао је кривицу за ово дело. На суђењима Михаиловић и Новаковић су променили своје исказе дате у полицији јер су, како су навели, “изречени под присилом Управе криминалистичке полиције”. Михаиловић је казао да је измислио признање да му је Симоновић обећао 1.500 евра да заплаши новинара, а Новаковић је казао да Симоновића не познаје. За Маринковићем, који се сумњичи да је директан извршилац паљења 12. децембра 2018. године, расписана је потерница. Иначе, за њим је пре само неколико дана расписана и међународна потерница.

Са друге стране, још једна окривљена, певачица Бојана Цветковић Шијачки, признала је тужилаштву да је довезла Маринковића до места напада и склопила споразум о признању кривичног дела. Она је осуђена на шест месеци кућног притвора и новчану казну од 50.000 динара.

Тања Миловановић   Нова

Saveti rs ubusen full

Bg

Подржи Жиг инфо

DUGME DONIRAJ baner

Најчитаније