петак, 22 октобар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

ХИТ ОДБРАНА! Колувија гајио биљке које су од стреса постале дрога (ВИДЕО)

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

У емисији "24 минута са Зораном Кесићем" аутор је подсетио јавност на један бизаран детаљ из истраге против Предрага Колувије који услед бројних других околности пао у заборав. Наиме, првооптужени за узгој марихуане на плантажи "Јовањица", бранио се пред истражним органима тврдњом да је индустријска конопља сама, услед стреса, повећала ниво ТХЦ и преобратила се у индијску конопљу (марихуану). Такође, Колувија је као још један аргумент у своју одбрану, тврдио да је марихуана на његовој плантажи сама никла.

 

Колувија је, када је дао исказ у тужилаштву, негирао да је гајио марихуану. Тврдио је да је узгајао индустријску конопљу - биљку која је, под одређеним условима, дозвољена за гајење у Србији.

Индустријска конопља и индијска конопља (познатија као марихуана) биљке су из исте породице, а кључна ствар која их разликује јесте количина ТХЦ-а који имају у себи - састојка који може да утиче на свест корисника. Марихуана у себи садржи већу количину ТХЦ-а, због чега се сврстава у дроге. Ове две биљке се и на око могу разликовати: индустријска конопља је виша и расте до четири метра, листови су јој дугачки и танки, док је марихуана ниска, жбунаста биљка и листови су јој дебљи.

Према законима Србије, дозвољено је узгајати индустријску конопљу која нема више од 0,3 одсто ТХЦ-а у себи. У Колувијиним биљкама пронађен је већи проценат - у појединим и до 17,5 одсто ТХЦ-а, како се наводи у оптужници.

Бранећи се од ових оптужби, Колувија је рекао да већи проценат од дозвољеног ТХЦ-а у биљкама није настао његовом вољом, већ због временских појава.

- Из климатских разлога скочи ТХЦ у биљци кроз мутацију... Из тог разлога се сваке године уништава стотине хектара засада у Немачкој - препричано је у оптужници шта је Колувија рекао.

Тврдио је и да је могуће да су његове биљке на плантажама биле изложене "стресу", због чега су се промениле.

Колувија је пред тужилаштвом рекао у одређеним околностима биљке конопље које су под стресом могу да произведу већу количину ТХЦ него обично. Он је казао да биљке могу да мењају своја својства у зависности од годишњих доба и климатских промена када им скаче ТХЦ.

Тврдње Предрага Колувије Зоран Кесић у емисији је прокоментарисао на шаљив начин:

- Цццццц... Шта радите, бре, људи, у том предузећу са колегиницама биљкама?! То је злостављање биљака, то је мобинг. Ухапсиће вас, бре, опет! Стварно, ово је један од бољих изговора кад ти патрола у рутинској контроли у ранцу нађе кесицу са тоном вутре. Много је уверљивије од свега што сам као клинац морао да измишљам - није моје; не знам откуд ту; то је босиљак, не, не, оригано за пицу; чак сам једном пробао "даћу вам дим ако ме пустите" - узели дим па ме привели. Ја тек сад схватам да је само требало да кажем "то је филадендрон, само је под стресом" - спрдао се Кесић.

Такође, Колувија је тврдио да нема појма како се марихуана нашла на његовом имању и да је, вероватно, "сама никла".

- Дешава се, тона марихуане је сама никла, сама се заливала, набавила сама оне лампе, сама подигла стакленик, сама се ђубрила, затим, сама се обрала, сама сушила, сама упаковала, чак сама дистрибуирала, сама стигла до руку потрошача, а, вероватно, се и сама крајцвала... 0,8 грама продавала по цени једног грама, што нема у оптужници, а питај кога хоћеш, то је највећи злочин - покушао је Кесић да "оправда" Колувију.

КРИК/Директно.рс

Промо

Bg

Најчитаније