петак, 03 децембар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

НУНС: Претње Зорана Ћирјаковића морају већ једном да се зауставе

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Независно удружење новинара Србије најоштрије осуђује бруталне претње упућене новинаркама Јовани Глигоријевић и Снежани Чонградин, као и историчарки Дубравки Стојановић и књижевној критичарки Јелени Лалатовић.

 

Претње су упућене са налога „Аутошовинизам воч поништеног Џендера Вукадиновића“ на Твитеру, иза којег стоји, оправдано сумњамо, Зоран Ћирјаковић. Поред претњи које повремено упућује, лице које стоји из Твитер налога на овај начин наставља да прогања новинарке, посебно Јовану Глигоријевић.

У два твита током вечери 20. октобра аутор је написао да му је „тешко да замисли да постоји мушкарац, који би, колико год да је одвратан и јадан, пожелео да силује Јовану Глигоријевић“, а само пар минута пре тога написао да „Јовани Глигоријевић, Снежани Чонградин, Дубравки Стојановић и Јелени Лалатовић жели све најгоре сем силовања и киселине у лице“.

Ово није први пут да се претње упућују са истог налога. Пре скоро годину дана са тог налога је упућена претња новинарки Весни Малишић према којој се индиректно позивало на убиство. Такође, подсетника ради, у јулу 2019. Јована Глигоријевић, Снежана Чонградин, Исидора Петровић, Дубравка Стојановић, Адриана Захаријевић и Јелена Лалатовић су послали отворено писмо јавности у којем су јасно и прецизно указале на континуирани терор који је над њима спроводио Ћирјаковић.

НУНС упозорава да говор мржње и позивање на линч никако не би смели буду саставни део уобичајене комуникације међу људима који различито мисле. Јер, то што осумњичени можда није никада учествовао у било каквом насилном догађају не значи да сви људи који читају његове објаве на оно што је написао гледају само као на део неке полемике.

Такође позивамо полицију и тужилаштво да што пре пронађе и процесуира особу која се налази иза овог налога.

НУНС ће о овом случају обавестити надлежне органе, унети их у Базу напада и притисака на новинаре и известити о њима међународне организације.

НУНС,

21. октобар 2021.

Saveti rs ubusen full

Bg

Подржи Жиг инфо

DUGME DONIRAJ baner

Најчитаније