понедељак, 24 јануар 2022
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Откривамо: Режимски тужилац одбио да оде на увиђај после експлозије у Лештанима

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Заменик тужиоца из Вишег јавног тужилаштва (ВЈТ) у Београду Ненад Стефановић, једна од продужених руку власти у правосуђу и председник прорежимског Удружења судија и тужилаца, одбио је пре два дана да изађе на увиђај након експлозије у фабрици ракета "Едепро" у Лештанима. Иако је у том тренутку било познато да су у несрећи страдале две особе, што би требало да је у надлежности ВЈТ, уместо Стефановића који је тог дана био дежуран, увиђај је обавила заменица тужиоца из Другог основног тужилаштва Мира Вукојевић. Због оваквог непоступања надлежног тужиоца, према сазнањима нашег портала, увиђај је данас рађен поново - два дана након експлозије.

 Како сазнаје портал Нова.рс, дежурни тужилац из ВЈТ морао је да изађе на увиђај јер је одмах било познато да има мртвих радника, односно да постоји оправдана сумња да је експлозија последица кривичног дела и то – тешког дела против опште сигурности.

„С обзиром на то да постоји оправдана сумња да се ради о том делу, да је двоје људи изгубило живот, а да се и даље не зна да ли је дело учињено из нехата или с умишљајем, увиђају је морао да присуствује заменик из Вишег, а не Основног тужилаштва. Тек ако би даља истрага потврдила постојање тог кривичног дела, али и нехат као околност, случај би био прослеђен на поступање Основном тужилаштву“, појаснио је за портал Нова.рс добро обавештен извор.

Како сазнајемо, да је заменик ВЈТ одбио да изађе на увиђај констатовали су инспектори Петог и Осмог одељења који су били принуђени да на увиђај позову заменицу тужиоца у чијој надлежности, бар засад, није био овај догађај. Због свега тога ће, како сазнајемо, полиција данас морати опет да ради увиђај у присуству надлежног тужиоца, односно заменика ВЈТ.

Иначе, Стефановић је један од најистакнутијих заштитника владајућег режима у домаћем правосуђу и претедент на фотеље шефова у свим београдским тужилаштвима у оквиру предстојећег реизбора. Као заменик тужиоца поступао је у многим предметима, који су се директно или индиректно били повезани с представницима власти, а његов вртоглави успон у професији уследио је управо у јеку успона напредњачке власти, када су и кулминирали притисци на правосуђе.

Такође је један од најгласнијих противника измена Устава које се односе на јавне тужиоце, а председник је и прорежимског Удружења судија и тужилаца.

Зашто Стефановић није отишао на увиђај засад није познато.

Занимљиво је да је и име тужитељке Мире Вукојевић која је изашла на увиђај, познато јавности из случаја пребијања главног уредника грочанског портала Жиг инфо Жељка Маторчевића, који годинама уназад извештава о аферама власти. Тужитељка Вукојевић је 2019. одбацила пријаву против Ј. П. који је претукао Маторчевића и сломио му јагодишну Такође је један од најгласнијих противника измена Устава које се односе на јавне тужиоце, а председник је и прорежимског Удружења судија и тужилаца.

Зашто Стефановић није отишао на увиђај засад није познато.

Занимљиво је да је и име тужитељке Мире Вукојевић која је изашла на увиђај, познато јавности из случаја пребијања главног уредника грочанског портала Жиг инфо Жељка Маторчевића, који годинама уназад извештава о аферама власти. Тужитељка Вукојевић је 2019. одбацила пријаву против Ј. П. који је претукао Маторчевића и сломио му јагодишну кост, уз образложење да против њега није било доказа.кост, уз образложење да против њега није било доказа.

Напад на Маторчевића догодио се непосредно пре него што је запаљена кућа његовог колеге Милана Јовановића у насељу Врчин, а за шта је касније оптужен бивши председник општине Гроцка Драгољуб Симоновић. Њему и његовим саучесницима се још увек суди.

Иван Милићевић   Нова

Saveti rs ubusen full

Bg

Подржи Жиг инфо

DUGME DONIRAJ baner

Најчитаније