недеља, 07 март 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

КРВНИК ПРЕД СУДОМ Нападач са Новог Зеланда се смешкао, гледао право у очи, а у камеру показао ЗЛОКОБАН СИМБОЛ ПРСТИМА

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 
Брентон Тарант који је ухапшен због сумње да је убио 49 верника у две џамије, појавило се у суботу на суду у Новом Зеланду и није показао нимало кајања, гледајуц́и новинаре с осмехом на лицу.
 
Тарант (28) појавио се у Окружном суду у Крајстчерчу где је оптужен за убиство. Он се није изјаснио о кривици, а следећи пут ће се појавити пред судом 5. априла.
Везан лисицама, без обуц́е и у белом затворском оделу, Тарант није говорио. Његов адвокат по службеној дужности није поднео захтев за пуштање на слободу уз кауцију или за збрану навођења његовог имена
Нападач је прстима направио наопаки "ОК" сигнал, симбол који користе бели расисти шром света.
Како наводи "Дејли мејл", расисти користе овај симбол, након што је виђен код контроверзних ултрадесничарских фигура попут Мајка Церновича и Мила Јанопулиса како користе "ОК знак" 2015. године.
Ускоро је кампања названа "О-ККК" охрабрила десничаре да промене значење геста руком како би показали надмоћ беле расе.
 
Симбол подсећа на слова "W" и "П" и што се односи на "белу моћ" (wхите поwер).
 
Андреј Томас, новинар "Ал Џазире" који је извештавао из суднице, рекао је да је осумњичени интензивно гледао право у новинаре.
 
- Дошао је на суд, није ништа рекао. Стајао је и гледао директно у медије у судници и смешкао се током свог појављивања - рекао је Томас.
Судија Пол Келар је дозволио снимање фотографија, али је наредио да се лице бившег инструктора фитнеса замагли како би се очувала права на правично суђење.
 
Два друга осумњичена су и даље у притвору, а полиција и даље утврђује да ли су они имали какву улогу у масакру који је шокирао Нови Зеланд - земљу толико мирну да полицајци ретко када носе оружје са собом.
 
Најављене измене Закона о поседовању оружја
 
Новозеландски премијер Џасинда Ардерн најавила је измене Закона о посједовању наоружања, након што је потврђено да је починилац терористичког напада на џамије у Крајстчерчу користио пет врста оружја.
 
- Могу одмах да вам кажем да ће се наш Закон о поседовању наоружања променити. Било је покушаја измена током 2005. године, 2012. године и потом 2017. године, а сада је време за промену - рекла је Ардернова.
 
Ардернова је нагласила да је добила информацију да је нападач у новембру 2017. године добио дозволу за наоружање "категорије А" и да је на основу тога могао да набави оружје које је користио у нападима.
 
Тарант је у нападу користио два полуаутоматска наоружања, две сачмарице и репетирајуће оружје.
И.З.К.  Блиц

Промо

Bg

Најчитаније