уторак, 26 јануар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Чешка почела пробни период "паметног карантина"

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

У Чешкој је почело тестирање тзв. паметног карантина - када се преко података од провајдера мобилне телефоније и са банкарских картица убрзано трасирају контакти људи заражених коронавирусом.

 

Та мера коју су успешно користили Тајван и Јужна Кореја, за почетак се примењује у Јужноморавском региону, с циљем да се што пре сви грађани Чешке ослободе општих ограничења кретања.

"Паметни карантин" организује војска, а том мером управља шеф националног Централног кризног штаба епидемиолог Роман Примула.

Он је рекао да ће после Ускрса та мера бити уведена у свим регионима, а неке од општих мера ће се укидати.

"Паметни карантин" подразумева да ће, уз сагласност зараженог, посредством података од провајдера његовог мобилног телефона бити проверавани ГПС локације и на основу плаћања банкарском картицом где све се кретао у последњих пет дана и кога је могао да сретне и зарази.

Људи са којима је заражени био у контакту морају у карантин. У року од неколико сати доћи ће армијски тим да им узме узорак на тестирање, а ако би и они били заражени, карантин ће им бити продужен на 14 дана.

За "паметан карантин" армија је издвојила 253 војника и 82 возила, а Генералштаб има у својим редовима епидемиологе, лекаре, а армија своје три болнице, казао је у интервјуу премијер Андреј Бабиш.

Ватрогасци развозе заштитна средства по Чешкој, полиција надгледа како се поштују мере против коронавируса и чува границе.

"У првој фази било је кључно да се уведу опште мере да се заустави неконтролисано ширење вируса. У другој фази морамо да заменимо те мере паметним карантином", казао је премијер.

Чешка од 16. марта, након три прва случаја заразе 1. марта, није увела ванредно стање, ни полицијски час, већ само "стање кризе", што је за степен ниже од ванредног стања. Влада се спрема да то стање продужи до краја априла.

За то јој је потребна сагласност парламента који је већ заседао и одобрио владин пакет економске помоћи због епидемије и рекордни дефицит буџета за ову годину од осам милијарди евра.

Чешка није изоловала пензионере, већ им само препоручила да не излазе ако не морају и издвојила само за њих посебно време у продавницама, иако им не брани да иду у продавнице и апотеке у друго време, нити да излазе у шетњу у парк.

Међу укупно 2.859 заражених Чеха, 18 одсто је старије од 65 година.

Након недељу дана Влада је продужила ограничење кретања грађана са посла кући и излазак само за нужне потребе у које спада поред куповине намирница и лекова, извођење паса или шетња у парку и природи.

Наређено је да сви на јавном месту прекрију нос и уста заштитним маскама или шаловима.

Најновији захтев је да се на јавном месту не окупља више од двоје људи, с изузетком чланова породице.

На почетку марта, пре увођења мера, рачуна се да један заражени преносио вирус на 2,64 особе, док је након прве седмице увођења мера тај број спао на 1,2 заражена.

По подацима у понедељак, у Чешкој је тестирано 43.498 људи на коронавирус, заражених је 2.859, од тога неколико десетина с тешким симптомима. Умрло је 17 људи који су, како је казао шеф Централног кризног штаба Примула, имали и друге болести.

Чешка влада успела је постављањем епидемиолога Примуле на чело кризног штаба и препустивши да говоре лекари-стручњаци, не уводећи ванредно стање, већ пре свега апелима на солидарност и емпатију да убеди Чехе да прихвате мере и добровољно их поштују.

Мере владе подржава према последњим анкетама 90 одсто грађана.

Бета/Н1

Промо

Bg

Најчитаније