недеља, 11 април 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

ЕК предложила увођење ковид сертификата, чланице обавезне да прихвате вакцине које је одобрила ЕМА, о неодобреним одлучују саме државе

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је да је Комисија предложила увођење "зеленог дигиталног сертификата" који показује да је особа вакцинисана, негативно тестирана на ковид-19 или прележала коронавирус и има антитела и да ће то помоћи државама Европске уније да поврате слободу кретања "на безбедан начин".

 

Европски комесар за правосуђе Дидие Рендерс рекао је да ће бити обавеза држава чланица да прихвате сертификат за вакцине које је одобрила Европска агенција за лекове (ЕМА), а да за оне које није одобрила ЕМА саме државе чланице ће морати да уреде да ли их прихватају.

Он је рекао да ће сертификат садржати име вакцине, дозу и датум вакцинације и да ли их је одобрила ЕМА.

Рендерс је на конференцији за новинаре рекао да ће та мера трајати док траје пандемија и да је у сертификату остављена могућност и за људе који још чекају вакцину или не желе да се вакцинишу, да себи обезбеде начин за путовање и да је намера да сертификати буду спремни до лета.

Сертификат ће бити дигитални, али ће моћи да се добије и у папирној форми.

Кључни елементи предлога Европске комисије су да ће дигитални зелени сертификат бити доступан свим грађанима ЕУ, да ће се поштовати недискриминација и да ће садржати само неопходне информације.

Сертификати ће бити у дигиталној форми или на папиру и у оба случаја ће имати QР код који садржи неопходне информације, као и дигитални потпис како би се осигурала аутентичност.

Истиче се и да ће сертификати бити бесплатни и на званичним језицима или језицима земаља које их издају и енглеском.

 

Даље се наводи да је Комисија, како би се избегла дискриминација невакцинисаних, предложила да сертификати не буду само о вакцинацији, већ и за људе који су се тестирали на ковид-19 или га прележали.

Говорећи о вакцинама у ЕУ, председница ЕК рекла је да је почетак био тежак, али да је сада остварен напредак да је Фајзер доставио планиране дозе - 66 милиона доза у првом тромесечју, Модерна 10 милиона, али да је АстраЗенека произвела и испоручила мање, да је уместо 90 милиона како је договорено пројекција да ће испоручити 30 милиона доза.

Урсула фон дер Лајен је рекла да ако се то догоди, до краја марта ће ЕУ имати око 100 милиона вакцина.

Она је додала да је одобрена још једна вакцина и да ће се и ЕУ укључити за вакцину Џонсон и Џонсон и да би у другом тромесечју ове године требало да се добије 55 милиона доза вакцине која се прима у једној дози.

Како је рекла, у другом тромесечју планирано је добијање 200 милиона доза Фајзера, 35 милиона доза Модерне и 70 милиона доза АстраЗенеке.

Она је додала да ЕУ има и дозволу за извоз и да је 41 милион доза извезен у 33 земље и да то показује да ЕУ жели међународну сарадњу, те додала да се очекује реципроцитет, да земље у које ЕУ шаље вакцине, а које производе вакцину шаљу дозе у ЕУ.

Упитана о нежељеним дејствима вакцине АстраЗенека, Урсула фон дер Лајен је рекла да ће о томе сутра говорити ЕМА, али да она лично верује у вакцине.

Бета, ФоНет/Инсајдер

Промо

Bg

Најчитаније