четвртак, 23 септембар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Због нестанка струје у Приједору пропале вакцине Спутник Због нестанка струје у Приједору пропале вакцине Спутник V

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Вакцине које су требале да буду искориштене за ревакцинацију особа старијих од 65 година у Приједору, на северозападу Босне и Херцеговине, пропале су због нестанка електричне енергије, изјавио је данас вршилац дужности директора Дома здравља Приједор, Слободан Јавор. Због целог случаја, у Приједору је привремено обустављено давање друге дозе вакцине Спутник В.

 “Дошло је до поремећаја у температури у замрзивачу у односу на температуру која је предвиђена за чување вакцина“, казао је Јавор на конференцији за новинаре у Приједору.

Због целог случаја, у Приједору је привремено обустављено давање друге дозе вакцине Спутник В.

„Министарство здравља настоји да обезбеди што више вакцина како би у том граду могли за што краће време вакцинисати, односно ревакцинисати људе”, казао је Јавор.

Милица Отковић, начелница Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Приједор, на конференцији за новинаре је поручила да су вакцине које су у понедељак, 12. априла дате грађанима ‘потпуно безбедне’, и да су биле у режиму хладног ланца.

“Што се тиче наших суграђана, нема никакве потребе да буду забринути. Остали грађани који чекају своју другу компоненту Спутњик В вакцине биће накнадно обавештени о датуму, односно биће позвани лично као и за први пут и могу рећи да нема разлога за бригу. Без обзира на то што долази до истека рока од 21 дан, биће вакцинисани у термину који је предвиђен”, рекла је Отковић.

У Приједору је за вакцинацију пријављено око 2.200 грађана изнад 65 година, 1.500 је примило прву дозу, а другу је у понедељак, када је почела ревакцинација, примило њих 140.

У Републици Српској, према подацима Института за јавно здравље уступљеним, пријављено је око 25.000 особа старијих од 65 година за вакцинацију.

Према плану вакцинације у Републици Српској, једном од два ентитета у БИХ, прво је почело вакцинисање приоритетних група, међу којима су медицински радници, особе у домовима за старе, те старији од 65 година.

Од укупног броја пријављених, до сада је вакцинисано око 13.000 особа које припадају овој категорији становништва.

До сада је, према наводима Института, вакцинисано око 26.000 грађана РС међу којима су здравствени радници, корисници и радници у старачким домовима, родитељи деце са потешкоћама у развоју и грађани старији од 65 година.

РС је издвојила 7,5 милиона евра за набавку 200.000 руских вакцина. Од тада је у РС стигло 42.000 вакцина Спутник В.

До сада је у БиХ, путем КОВАКС механизма, донација и ентитетске набавке, стигло око 182.000 вакцина против коронавируса. Нове вакцине из КОВАКС механизма очекују се од 22. или 23. априла до јуна.

Слободна Европа/Нова

Промо

Bg

Најчитаније