понедељак, 24 јануар 2022
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Завршне речи на суђењу за паљење куће новинара, тужилац тражи осам година затвора за Симоновића

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

На данашњем суђењу бившем председнику општине Гроцка Драгољубу Симоновићу за паљење куће новинара Милана Јовановића најзад се дошло до завршних речи. Своје излагање данас је имао тужилац Предраг Миловановић, адвокатица новинара Ана Матић, и оштећени - Милан Јовановић и његова супруга. Тужилац је затражио осам година затвора за Симоновића, што је максимална могућа казна за ово кривично дело. Сам почетак суђења је био хаотичан - за само неколико сати судија је одбио четири захтева за изузеће које је одбрана поднела, а било је више вербалних окршаја судије и адвоката.

 

Након низа отказаних суђења у претходном периоду, данашње је одржано и то тако што се прешло на само финале - изношење завршних речи које претходи изрицању пресуде.

Своје завршне речи тужилац Предраг Миловановић почео је разматрањем појма новинар и освртом на притиске које, према многим домаћим и међународним извештајима, прате новинарски посао у Србији.

Навео је да сматра да је током поступка доказано оно што стоји у оптужници - да је Драгољуб Симоновић наложио паљење Јовановићевог аутомобила, да је на то подстрекао полицајца интервентне Владимира МИхаиловића, који је даље тај план пренео Игору Новаковићу, а овај најзад пронашао Александра Маринковића да убаци Молотовљев коктел у Јовановићеву гаражу.

Реч је, наводи тужилац, о „добро осмишљеној конспирацији“ коју је тужилаштво успело да реконструише пре свега захваљујући томе што су у истрази оптужени - осим Симоновића - све ово признали и до детаља испричали шта се дешавало.

Двојица међу њима - Игор Новаковић и Владимир Михаиловић - током суђења су променили исказе и тврдили да су били натерани или изманипулисани од стране полиције да за све окриве Симоновића. Тужилац ово одбацује и наводи да су оптужени своје прве изјаве након хапшења давали управо у присуству тужиоца Миловановића и својих адвоката.

„Уверен сам да су накнадно изменили одбрану да би избегли кривицу“, каже он и додаје да је у својој првој изјави полицајац Владимир Михаиловић навео да се каје.

„Присуствовао сам том признању, код њега сам видео и осетио стварно кајање“, каже Миловановић.

Ово кајање и признање - упркос томе што га касније изменио исказ - Миловановић узима као олакшавајућу околност када предлаже пет година затвора за њега. Отежавајућа околност је, сматра тужилац, управо то што је Михаиловић био полицајац интервентне полиције.

„Код њега је морао постојати морал, дисциплина и жеља за поштовањем закона. Показао је да није достојан своје униформе и унизио је службу“, каже Миловановић.

За првооптуженог Драгољуба Симоновића тужилац тражи максималну казну затвора која је прописана за ово кривично дело - осам година. На његовој страни, сматра тужилац, нема ниједне олакшавајуће околности, а отежавајућих има много - предумишљај, подстрекивање других, и то што је ова „акција“ директно угрозила животе Милана Јовановића и његове жене. Користио је, наводи тужилац, сваку прилику да одлаже суђење и „ове старе људе обесхрабри да ће за живота дочекати правду“.

„Подсетићу и да је његово држање од почетка овог поступка било цинично (...) Није показао никакву емпатију према овим људима, а његова одбрана се од почетка трудила да дискредитује новинара, називајући га полицијским курсистом и никаквим новинарем“.

За Александра Маринковића, који је у бекству, затражио је шест година затвора. Што се тиче и четвртог окривљеног, Игора Новаковића, против њега је поступак средином јануара раздвојен након што се његов адвокат није појавио ни послао замену.

Своје завршне речи изнели су и Милан Јовановић и његова супруга Јела Дељанин. Јовановић је рекао да осећа олакшање што је процес при крају, као и да је могуће надокнадити сву материјалну штету коју су претрпели, али „ко ће да нам врати здравље и спокој који треба да имамо у последњим годинама свог живота“.

„Ко ће мојој супрузи да врати здравље. Она не спава ноћу, трза се на сваки шум. Лечи се на неуропсихијатрији. Ко ће да врати фотографије на којима је забележено рођење деце, рођендани. Како бисте се ви осећали да ваши унуци кажу да се плаше да преспавају код бабе и деде? Желим вам да никад не сазнате то“, навео је Јовановић у емотивним завршним речима.

На следећем суђењу 11. фебруара своје завршне речи износиће адвокати одбране и оптужени, након чега ће бити донета пресуда.

Хаотично на почетку суђења

Сам почетак данашњег суђења био је потпуно хаотичан и претио да се претвори у још један у низу отказаних претреса - одбрана је покушавала опет да одложи суђење, а судија да га по сваку цену приведе крају.

Прво је Симоновићев адвокат Виктор Гостиљац каснио 15 минута да би, одмах након што је дошао, затражио изузеће судије Славка Жугића.

Између осталог, замерају му што није дозволио окривљеном Владимиру Михаиловићу да допуни своју одбрану, уз образложење да је та фаза поступка завршена. Адвокати одбране у захтеву за изузеће питају “шта ако је Михаиловић хтео да призна кривично дело, а судија му то није дозволио”.

Након сат времена паузе коју је одредио да би се одлучивало о захтеву Виктора Гостиљца, судија је саопштио да тај захтев одбија као и још два која су у међувремену доставили Гостиљац и други Симоновићев адвокат Ивица Вуковић.

Адвокати су се побунили тврдећи да судија тиме крши закон и да нема права да сам одлучује о томе. Захтевали су да се њихови захтеви за изузеће проследе вишим инстанцама. Судија је остао при своме.

„Одлуке суда сте чули. Оцена законитости мог поступања ви знате где се утврђује, а овај претрес и ова судница нису место где се о томе одлучује“, навео је судија Жугић.

Онда је Гостиљац изнео предлог да се овај поступак и поступак против Игора Новаковића - који је раздвојен од овог у јануару - споје у један. Судија је то одбио, због чега је Гостиљац, видно изнервиран, затражио још једно изузеће судије.

После паузе од 20 минута, зачарани круг је прекинут када је судија одбио и овај, четврти захтев по реду, па се прешло на завршне речи.

Ипак, до вербалних окршаја судије и одбране дошло је и након што је тужилаштво изнело завршне речи, када се судија договарао са одбраном око датума за следеће суђење.

Одбрана критикује медије

Адвокат Гостиљац се осврнуо и на писања медија да одбрана - с обзиром на бројне захтеве за изузеће и одложена суђења - покушава да опструира поступак. Поступак је, каже он, вођен ефикасно и брзо, и само се „лаичком делу јавности чини да није тако и да је ово опструкција“.

„Опструкција не постоји. Пласира се теза у електронским медијима да ми чекамо да Ви одете у пензију у марту. Шта одбрана добија тиме? Ништа ми не добијамо тиме што ће бити још један или два претреса више. Ништа не мења ни да Ви донесете пресуду, јер је поступак вођен тако да ће она бити оборена, било да је ослобађајућа било да је осуђујућа“, рекао је Гостиљац.

На то се надовезао адвокат Ивица Вуковић, тврдећи да су медији „примитивни и лаички тумачи“ и да одбрана не опструира већ покушава да овај поступак врати у колосек законитости. Рекао је и судији да „полулаички збрзава“, на шта га је Жугић опоменуо.

Тужилац Предраг Миловановић се, иначе, у завршним речима осврнуо на ове често понављане тврдње одбране да поступак иде брзо и изнео податак да је досад било 20 заказаних суђења, од чега их је отказано чак 11, а одржано девет.

Марија Вучић   Раскринкавање

Saveti rs ubusen full

Bg

Подржи Жиг инфо

DUGME DONIRAJ baner

Најчитаније