среда, 28 јул 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Влада усвојила измене закона којима се олакшава прикупљање потписа за изборне листе

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Влада Србије је на данашњој седници усвојила Предлог закона о измени Закона о избору народних посланика, као и Предлог закона о измени Закона о локалним изборима.

 

Предложене измене предвиђају да ће у свим градовима и општинама потписе бирача којима подржавају изборне листе за парламентарне и локалне изборе моћи поред јавних бележника да оверавају и градске, односно општинске управе.

Предложене измене образлажу се потребом да се за одвијање изборног процеса повећа број овлашћених оверитеља, чиме се предупређује опасност већих окупљања изборних актера и активиста, као и превеликог броја људи у просторијама и испред просторија надлежних органа, наводи се у саопштењу Владе.

Додаје се да су измене усвојене у циљу заштите здравља грађана, с обзиром на то да је и након укидања ванредног стања потребно предузимати одговарајуће мере физичког дистанцирања како би се спречило ширење заразне болести ковид-19.

Председник Србије Александар Вучић је јуче након састанка са странкама које ће изаћи на предстојеће изборе саопштио да ће они бити држани 21. јуна.

„Разговарали смо о свему, и о равномерности у представљајњу, поштоваћемо одлуке струке када је у питању одржавање скупова. Прилично је извесно да у мају неће бити већих скупова, посебно у затвореним просторима, слушаћемо савете епидемилога. У сваком случају све ће зависити од стања здравља нације, односно од нивоа епидемије“, рекао је Вучић.

Вучић се осврнуо и на ризична окупљања током кампање и изборног процеса. Он је рекао да већи проблем постоји код локалних избора због веће гужве јер се морају прикупљати потписи, и да је то тако предвиђено законом.

„Биће донето упутство о понашању, како да се обезбеди сигурно обављање изборних радњи. То ћемо проценити и процењивати са епидемиолозима и лекарима“, рекао је Вучић и додао да је то „ демократска обавеза и право“.

Бета/Инсајдер.нет

Промо

Bg

Најчитаније