уторак, 04 август 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

НИН: Вучић склапао партнерство с Азербејџаном, Тешић уговоре с Јерменијом

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Документи до којих је дошао НИН показују, да је фирма "Вектура транс", која је под контролом Слободана Тешића, једног од финансијера Српске напредне странке, извозила велике количине оружја из фабрика "Крушик" из Ваљева, "Прва петолетка" из Трстеника и "Застава оружје" из Крагујевца у Јерменију која је у сукобу са Азербјџаном око области Нагорно Карабах.

 Тако су односи Србије и Азербејџана, која је једна од шест земаља у свету са којом наша држава има потписане споразуме о стратешком партнерству, доведени у питање, наводи се у новом броју НИН-а.

Последњи сукоби Азербејџана и Јерменије избили су 12. јула 2020, а само пар дана касније, 14. и 15. јула оружје из српских фабрика отпремљено је са нишког аеродрома Константин Велики на аеродром у близини Јеревана, главног града Јерменије.

НИН открива и још 16 летова у 2019. са оружјем из српских фабрика које је са нишког и београдског аеродрома Никола Тесла отпремано до аеродрома код Јеревана.

Према документима у које је НИН имао увид требало је да буде испоручено 142.000 мина различитих калибара и 10 ракета Град од 122 милиметра из фабрике "Крушик".

Такође, уговорено је и превезено најмање 100 минобацача за мине калибра 120 милиметара из "Прве петолетке" и три противавионска топа калибра 20 милиметара ознаке М55А4 из "Застава оружја". Ово оружје предмет је уговора које је Тешићева "Вектура транс" склопила са Министарством одбране Републике Јерменије 2018.

Док је у мају 2018, како се сам хвалио, председник Александар Вучић добијао почасти у Азербејџану, када је и потписан Акциони план за стратешко парнерство и низ билетарних спорузума, Тешићева "Вектура транс" је те године само са "Крушиком" потписала четири уговора за испоруку оружја Јерменији, наводи НИН. Један уговор потписан је пре, а три после његове посете.

Вредност тих уговора била је укупно 5.864.364 евра и 5.315.520 америчких долара.

НИН/Н1

Најчитаније