уторак, 22 септембар 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

U Beogradu osnovana Narodna biblioteka Srbije - 1832. godine

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Narodna biblioteka Srbije je osnovana na današnji dan 1832. u knjižari Gligorija Vozarovića kada je Dimitrije Davidović poslao pismo knezu Milošu o uređenju biblioteke. Inicijalni fond činili su pokloni Vozarevića i drugih srpskih kulturnih poslenika.

U novembru iste godine Knez Miloš je naredio da se jedan primerak od svake štampane knjige ustupi biblioteci. Tako je ustanovljena institucija obaveznog primerka. Od 2002. godine Narodna biblioteka Srbije kao svoj dan slavi upravo 28. februar.

Uspon u radu Narodne biblioteke nastao je 1853. godine kada je ukazom kneza Miloša uvedeno zvanje državnog bibliotekara u rangu profesora Velike škole.

U vreme kada je bibliotekar bio Janko Šafarik (1861-1869), biblioteka je preseljena u Kapetan-Mišino zdanje i tu je dočekala Prvi svetski rat. U Prvom svetskom ratu biblioteka je ostala bez svojih prostorija pa je 1920. godine za njene potrebe otkupljena „Kartonaža Milana Vape", na Kosančićevom vencu.

Zgrada biblioteke na Kosančićevom vencu pogođena je 6. aprila 1941. prilikom nemačkog bombardovanja Beograda i veliki deo knjižnog fonda je tada uništen. Uništen je knjižni fond od oko 500.000 svezaka, kao i zbirka od 1424 ćirilična rukopisa i povelje (12-17 vek), kartografska i grafička zbirka od 1500 brojeva, zbirke od 4000 naslova časopisa i 1800 naslova novina, zatim značajna i nedovoljno proučena zbirka turskih dokumenata o Srbiji, inkunabule i stare štampane knjige i celokupna prepiska značajnih ličnosti iz kulture i političke istorije Srbije i Jugoslavije. Iz stare zbirke rukopisa sačuvao se samo jedan rukopis koji je u tom trenutku bio van biblioteke.

U aprilu 1946. godine biblioteka dobija zgradu nekadašnjeg hotela „Srpska kruna" na kraju Knez-Mihailove ulice, u toj zgradi se nalazi Biblioteka grada Beograda.

Postojeća zgrada Narodne biblioteke na Vračaru izgrađena je 1973. godine. Zgradu je projektovao arhitekta Ivo Kurtović i ubraja se u spomenike kulture.

Ostali događaji na današnji dan:

1525. Španski osvajač Ernan Kortes pogubio poslednjeg actečkog cara Kuautemoka.

1825. Rusija i Velika Britanija potpisale ugovor kojim je određena granica između Aljaske i Kanade.

1832. U Beogradu osnovana Narodna biblioteka Srbije kao sastavni deo Državne štamparije. Biblioteka potom bila pod upravom Ministarstva prosvete, a od 1871. samostalna ustanova. Odluku o osnivanju doneo knez Miloš Obrenović.

1844. Tokom prikazivanja nove fregate "Prinston", koje je na reci Potomak priredila američka mornarica, na brodu eksplodirao jedan od topova, usmrtivši državnog sekretara, ministra mornarice i još nekoliko funkcionera Vlade SAD.

1862. U Srbiji donet prvi zakon o advokaturi.

1869. Umro francuski pisac i diplomata Alfons de Lamartin. U proznom delu "Put na istok" sa simpatijama je opisao Srbiju i njenu borbu za slobodu.

1916. Završeno prebacivanje glavnine srpske vojske, od oko 140.000 vojnika, iz okupirane Srbije u Prvom svetskom ratu, na ostrvo Krf. Oporavljena, reorganizovana i naoružana srpska vojska se u leto iste godine vratila u borbu na Solunskom frontu. Tokom povlačenja preko Albanije od decembra 1915. više od 200.000 vojnika i civila umrlo od gladi, iscrpljenosti i zime.

1922. Velika Britanija formalno proglasila nezavisnost Egipta, ali zadržala kontrolu nad Sueckim kanalom i poslovima odbrane zemlje.

1931. Član Donjeg doma britanskog parlamenta Osvald Mozli osnovao "Novu partiju", koja je godinu dana kasnije postala Britanska unija fašista.

1933. Hitler dan posle paljenja Rajhstaga ubedio predsednika Nemačke Paula fon Hindenburga da potpiše Zakon o odbrani naroda i države kojim su ukinute lične slobode, sloboda govora i štampe i pravo na okupljanje. U nekoliko narednih dana uhapšeno više od 4.000 komunista.

1941. U egzilu umro bivši španski kralj Alfonso XIII. Odbivši da abdicira 1931, kada su na izborima u Španiji pobedili republikanci, bio prisiljen da napusti zemlju.

1948. Poslednje britanske vojne jedinice napustile Indiju. Laburistička vlada 1947. ukinula britansku vladavinu nad Indijom.

1953. U Ankari Jugoslavija, Grčka i Turska potpisale sporazum o političkoj, privrednoj i vojnoj saradnji, poznat kao Balkanski savez.

1974. SAD i Egipat posle 7 godina prekida obnovili diplomatske odnose.

1975. U najtežoj podzemnoj železničkoj nesreći u Velikoj Britaniji poginula 42 putnika, kad je voz u punoj brzini udario u ogradu u stanici "Murgejt" londonskog metroa.

1986. U centru Štokholma ubijen švedski premijer i lider Socijaldemokratske stranke Ulof Palme. Jedan od najpopularnijih evropskih političara u to vreme ubijen na ulici dok se sa suprugom vraćao kući iz bioskopa. Atentator nije otkriven.

1991. Završen Zalivski rat, koji su 42 dana vodile SAD i saveznici protiv Iraka. Iračke snage prisiljene da napuste Kuvajt, okupiran 1. avgusta 1990.

1991. Srpsko nacionalno veće i Izvršno veće SAO Krajine doneli odluku da se SAO Krajina razdružuje od Hrvatske i ostaje u Jugoslaviji.

1993. Američki vojni transporteri izbacili iznad istočne Bosne prve tovare humanitarne pomoći u hrani i lekovima, čime je počela "Operacija padobran" u ratom zahvaćenoj Bosni i Hercegovini.

1994. U zoni "zabranjenog leta" iznad Bosne i Hercegovine zapadno od Banjaluke 2 američka aviona "F-16" oborila 4 srpska aviona tipa "Galeb".

1997. U Iranu zemljotres razorio više od 20 sela, poginulo oko 1.000 ljudi.

1998. Posle ubistva 4 srpska policajca kod Glogovca i Srbice na području Drenice na Kosovu počeli sukobi srpskih snaga bezbednosti i kosovskih Albanaca, pripadnika OVK.

2002. U potrazi za Radovanom Karadžićem pripadnici SFOR sproveli opsežnu akciju na području Čelebića, ali nisu uspeli da uhapse ratnog lidera bosanskih Srba optuženog za ratne zločine pred Međunarodnim sudom u Hagu.

Dnevno.rs! Izvor Vesti

Најчитаније