петак, 03 децембар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Због буке попут хркања људи губе више од 500 сати сна годишње

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Хркање је један од водећих криваца за недостатак сна. Четвртину испитаника буднима држи партнерово хркање, а трећина због тога спава у другој соби.

 Типична одрасла особа због буке изгуби више од 500 сата сна годишње, што је еквивалент готово 63 осмосатне ноћи, открила је студија спроведена на 2.000 одраслих Британаца. Девет од десет особа не може да заспи, па сваке ноћи проведу сат и 22 минута лежећи будни.

Осим на хркање, људи се жале и на буку коју проузрокују ветар и киша, лавеж паса и активирање аутомобилског аларма. Око 22 одсто чак је пробудило пуштање воде у тоалету неког од комшија, преноси Индеx.хр.

Др Ели Кенон, која је наручила истраживање, рекла је да је „довољно сна важно за ментално, али и за физичко здравље. Ако не спавамо довољно, можемо да будемо лоше расположени и да имамо мање енергије, али смо и подложнији развоју дијабетеса, високог крвног притиска, али и болести срца“.

Студија је показала и да они које пробуди бука троше у просеку 20 минута покушавајући поново да заспе. Због тога се осећају летаргично, мрзовољно, уморно, под стресом су и имају лошу концентрацију.

индеx.хр/Н1

Saveti rs ubusen full

Bg

Подржи Жиг инфо

DUGME DONIRAJ baner

Најчитаније